Novice iz področja športa in predstavitev športne infrastrukture

26. april, 2018
Prvi asfaltni grbinasti poligon v Kranju

Mestna občina Kranj je že pričela s pripravljalnimi deli za gradnjo 800 kvadratnih metrov velikega asfaltnega grbinastega poligona (angl. pumptrack), ki bo popestril rekreacijsko ponudbo tako za naše najmlajše kot tudi izkušene posameznike in vsem rekreativcem v Kranju ponudil novo obliko sprostitve na prostem. Če bo le vreme dopuščalo in bodo dela potekala po zastavljenem načrtu, se bodo lahko prvi uporabniki po poligonu v športnem parku Britof spustili še pred pričetkom poletnih počitnic.

 
Vrednost investicije, ki jo bo izvedel Zavod Aliansa iz Ljubljane, ki ima s tovrstnimi objekti veliko izkušenj, je 47.981,44 evrov z DDV, nadzor pa bo izvajal Gradbeni inženiring David Rozman, s. p., iz Celja.  Pripravljalna dela, ki so se začela v aprilu, so že opravljena. Trenutno je v delu odvodnjavanje, celotna steza – ta obsega kar 320 kvadratnih metov asfaltirane vozne površine – pa bo, če bo vreme dopuščalo, izvedena najkasneje v 60 dneh od pričetka, saj dela potekajo v eni fazi.
 
Gre za prvi asfaltni grbinasti poligon v Kranju in okolici, primeren bo za različne starosti uporabnikov in tudi za vse vrste koles, rolk in skirojev. Da so tovrstni poligoni po vsej Sloveniji tako množično obiskani, zagotovo prispevajo dejstva, da gre za brezplačno uporabo, steze so dostopne mnogim in različnim skupinam uporabnikov, ki poročajo o družabnem in zabavnem, predvsem pa aktivnem preživljanju prostega časa, s katerim se ustvarja prava kolesarska skupnost. Vadba je namenjena vsem starostim, in sicer za krepitev moči in kondicije, pa naj gre za uporabnike vseh vrst rolk, koles in skirojev, predvsem pa za izboljšanje koordinacije na kolesu. Primeren je za vse uporabnike, ne glede na njihovo predznanje, in za vse velikosti koles, tako za učenje vožnje s kolesom kot tudi za vadbo vrhunskih kolesarjev, saj je hitro gibanje po poligonu fizično intenzivno.
 
Poligon je krožna pot, sestavljena iz grbin in zavojev, pri kateri za vožnjo ne potrebujemo posebnih pripomočkov, le običajno kolo, pri čemer tudi vrtenje pedal ni potrebno. Pomembno je le usklajeno ritmično gibanje telesa in rok, podobno kot bi s tlačilko polnili prazno zračnico (od tod tudi angleško poimenovanje Pumptrack).