Novice iz področja športa in predstavitev športne infrastrukture

14. maj, 2017
Dobrodelni Županov tek z velikim srcem za Fundacijo Vincenca Drakslerja

Okoli 30.000 zbranih sredstev za Fundacijo Vincenca Drakslerja, 750 tekačic in tekačev na 1400-metrski progi in na 10 kilometrov, odlično vzdušje in dobrodelni namen so sestavili letošnji že 17. Županov tek na Brdu pri Kranju. »Letos sem odtekel rekreativni krog in sem vseeno navdušen. Vreme je čudovito, prišlo je veliko ljudi, zahvaljujem se vsem tekačicam in tekačem, ki so podprli dobro stvar za Kranj in za družbo,« je uspeh dobrodelne rekreacijske tekaške prireditve potrdil tudi župan Boštjan Trilar.

»Sredstva gredo za pomoč tistim, ki so socialno najbolj ogroženi, predvsem mladim odvisnikom od drog in alkohola, da poskrbimo za njihovo vključitev nazaj v družbo preko delovnih procesov. Letos je dobrodelni prispevek precej višji, saj smo zbrali 400.000 evrov še za Materinski dom v Kranju. Tudi naš dobrotnik Vincenc Draksler je zadovoljen, da so sredstva porabljena za pravi namen in da fundacija zelo uspešno deluje,« je še dejal župan.

»Zelo sem zadovoljen, da sem spet tu na Kranjskem. Danes je lepo vreme, je neverjetno veliko ljudi, da bodo dali prispevek za Fundacijo. Tudi sam že dolgo prispevam za mladino, za pomoči potrebne, kajti sam sem v mladih letih izkusil, kaj je revščina. Če imaš takrat, ko najbolj potrebuješ, nekoga, ki ti pomaga, potem imaš možnost, da se rešiš iz kroga revščine ali odvisnosti. Upam, da bo to uspelo,« pa je o svoji zavezi dobrodelnosti povedal Vincenc Draksler.

Kot vsa leta doslej je z 20.000 evri največja donacija gospoda Drakslerja, okoli 3.500 evrov je drugih donacij in okoli 5.500 evrov startnin. Sredstva, zbrana letos, bodo namenjena za razvoj socialnih programov, za zaposlovanje ter za nakup opreme in orodja za delavnice zaposlitvenega centra fundacije. Socialno podjetništvo se v okviru Fundacije nenehno širi in razvija. V sorazmerno kratkem času delovanja je zaposlilo več deset oseb, usposabljalo številne invalide ter nekdanje odvisnike, gostilo študente na delovni praksi ter prostovoljce, pripomoglo k rehabilitaciji oseb, ki so opravljale družbeno koristno delo namesto prestajanja kazni v zaporu. Trenutno je v fundaciji zaposlenih 16 oseb.

Kot rečeno, se je letos dobrotnik Vincenc Draksler odločil še za širšo finančno podporo, in sicer se v Kranju v ponedeljek, 15. maja 2017, odpira Materinski dom.

Kdo je letos tekel na Županovem teku
Okoli 360 tekačic in tekačev se je odločilo za izziv na 10 kilometrov okoli posestva Brdo, okoli 390 podpornikov teka pa je teklo ali se sprehodilo na 1400- metrski progi po samem posestvu, ki tudi ponudi prelep pogled na parkovno urejeno naravo. Najstarejši tekač na 10-ih kilometrih je bil 86-letni Miroslav Rant, redni udeleženec Županovega teka, najmlajši na tej daljši progi pa 9-letni Filip Pavlin. Kot najmlajši je bil na tek prijavljen komaj trimesečni Lovro Kržan, kar še dodatno potrjuje velik pomen dobrodelnega namena teka. Pohvala gre tudi dvema skupinama, Društvu bolnikov z osteoporozo Kranj in Osnovni šoli Orehek, ki sta združili največje število članov, in sicer vsaka po 35.

Rezultati

Ženske na 1400 metrov:
              Klara Mali (5,24 minute)
              Teja Zadravec (5,32 minute)
              Tara Di Lenardo (5,48 minute)

Moški na 1400 metrov:
              Matic Meglič (5,10 minute)
              Žiga Kobe (5,20 minute)
              Dominik Tišler Sušnik (5,21 minute)

Ženske na 10.000 metrov:
              Živa Klemenčič (45,42 minute)
              Urška Stanovnik (46,38 minute)
              Hana Mazi Jamnik (47,24 minute)

Moški na 10.000 metrov:
              Marko Florjanič (35,55 minute)
              David Rogelj (37,02 minute)
              Urban Žitnik (37,14 minute)

Pobudnik Fundacije in Županovega teka pred 17 leti Vincenc Draksler je tudi za tekače in tekačice na prvih treh mestih poskrbel za prijetno presenečenje in za tek na1400-metrski progi vsakemu namenil po 100 evrov, za tek na 10-kilometrski progi pa po 200 evrov. Precejšen nabor praktičnih daril so prispevali tudi donatorji in so se z žrebom razdelila med vse prijavljene n 17. Županov tek.

Kaj so povedali po teku
Marko Florjanič: »Tečem predvsem rekreativno, kolikor lahko temu namenim ob treh otrocih. Letos sem prišel na Županov tek prvič, kolega me je povabil in še dobrodelna prireditev je. Proga je bila idealna, tu sem nazadnje tekel pred dvanajstimi leti in je bila to prednost, da nisem vedel, kaj je vse pred menoj. Drugo leto sigurno ponovno pridem.«

Matic Meglič: »Pozimi treniram tek na smučeh, bil sem že na nekaj drugih tekih, na Županovem teku pa sem letos prvič. Prireditev je res dobra, tako za trening kot zaradi dobrodelnosti. Glede na letošnje dobro vzdušje pa še zmago, bom skušal priti tudi prihodnja leta.«

Tara Di Lenardo: »Najbolj me je za tek navdušilo, da smo začeli v šoli, potem pa sem se za soboto, ko bi bila sama doma, namesto za sedenje pred televizorjem odločila, da grem na Županov tek. Ker treniram plavanje in atletiko, je tek bolj za trening, vendar bom na Županov tek verjetno še prišli.

 

 

 


 
Foto: Vlado Sofronievski, Fotografsko društvo Janez Puhar
      Aleš Komovec, Fotografsko društvo Janez Puhar