Novice iz področja športa in predstavitev športne infrastrukture

9. december, 2013
USPEŠNA MLADA PLEZALKA

Sedemnajstletna dijakinja športnega oddelka na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju Tjaša Kalan je velik up slovenskega športnega plezanja. To je pokazala predvsem z lanskoletnimi in letošnjimi rezultati.

 

S športnim plezanjem se je Tjaša začela ukvarjati, ko je bila stara sedem let. Treningi so ji sprva predstavljali zabavo, nato pa so postajali vedno bolj resni, tako da Tjaša danes trenira petkrat tedensko. Plezanje ji je v življenju začelo postajati vedno bolj pomembno in danes si življenja brez plezanja ne predstavlja več.

 

Tjaša je članica Alpinističnega odseka Kranj in slovenske mladinske reprezentance. Njen trener je Anže Štremfelj. Pod njegovim vodstvom je zelo napredovala. V letu 2012 je bila državna prvakinja v balvanih in težavnosti med kadetinjami. Osvojila je tudi tretje mesto v članski kategoriji v balvanih. S temi rezultati si je dokazala in potrdila, da so njeni treningi uspešni in da se njena pripravljenost stopnjuje.

 

Poškodba zapestja ji je onemogočila, da bi sezono 2013 začela skupaj z ostalimi plezalkami, kar pa se pri njenih rezultatih ni poznalo. Na Plezalnih dnevih Kranja, kjer se je zaključila sezona državnega plezanja, je s petimi zmagami (na vseh tekmah) postala državna prvakinja v težavnosti in osvojila drugo mesto v balvanih med kadetinjami ter bila tretja v članski kategoriji. S kranjskim klubom je osvojila tudi klubski pokal.

 

Za svoj največji dosedanji uspeh šteje prvo uvrstitev v polfinale na tekmi svetovnega pokala v članski konkurenci, kjer je osvojila 16. mesto. S tem je pokazala, da v prihodnosti lahko pride tudi do finala. Njen cilj je nastop v finalu mladinskega svetovnega prvenstva in uvrstitev med najboljše plezalke na svetu.