Novice in predstavitev turističnih znamenitosti

1. februar, 2016
Čebelarji soglasno podprli razglasitev svetovnega dneva čebel

Čebelarska zveza Slovenije v teh dneh obiskuje čebelarska društva v okviru projekta Svetovni dan čebel združuje Slovence in povezuje svet.

Kranj, 29. januar 2016 – Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) je s predsednikom ČZS Boštjanom Nočem obiskala del čebelarskih društev tudi na Gorenjskem. »Vse lokalne skupnosti, predvsem šole in vrtci, odlično sodelujejo s slovenskimi čebelarji. Takšnega sodelovanja si pred desetletji nismo predstavljali. Pobuda za razglasitev svetovnega dneva čebel je prišla pred dobrim letom in pol in vesel sem, da smo ga vsi čebelarji soglasno podprli. Glede na podporo, ki so nam jo ob obiskih v tujini izrekli predstavniki drugih držav, sem prepričan, da imamo vse možnosti, da čez leto ali dve 20. maj postane svetovni dan čebel,« je v svojem nagovoru dejal predsednik Čebelarske zveze Slovenije.

Srečanja pri promociji čebelarstva so se v Kranju s svojimi člani udeležila čebelarska društva iz Besnice, Kranja in Gorič, Čebelarsko društvo Britof - Predoslje pa je srečanje s ČZS pripravilo v svojem kraju. Čebelarje je na srečanju pozdravil tudi kranjski župan Boštjan Trilar, ki je predsedniku Čebelarske zveze Slovenije Boštjanu Noču predal pismo podpore Mestne občine Kranj, da 20. maj postane svetovni dan čebel. Dogodek so kulturno popestrili otroci Čebelarskega društva OŠ Simon Jenko, podružnice Goriče.

V okviru prizadevanj za zaščito čebel in čebelarstva je zelo pomembno ozaveščanje javnosti o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. Vsaka tretja žlica svetovne hrane je odvisna od opraševanja čebel. »Čebele brez čebelarja ne morejo preživeti, brez primernega okolja pa ne more preživeti ne čebela in ne čebelar. Nujno je potrebno ustvariti takšne pogoje, da bodo čebele lahko preživele. Danes to predstavlja velik problem in s tem izziv za nas čebelarje,« je ob koncu srečanja dejal  Boštjan Noč.

Besedilo in foto: Ines Zabret