Novice in predstavitev turističnih znamenitosti

27. januar, 2016
Prešerni Kranj s Prešernovim smenjem in Prešernim karnevalom

Kranj, 26. januar 2016 – Zavod za turizem in kulturo Kranj je na današnji novinarski konferenci predstavil novo vodstvo in program aktivnosti na področju turizma in kulture.

Župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar je uvodoma povedal, da je turizem pomembna panoga za Kranj, kjer vidi še ogromno priložnosti. Mestna občina Kranj (v nadaljevanju MOK) je na tem področju pripravila okvire z ureditvijo pravne podlage delovanja Zavoda za turizem in kulturo Kranj (v nadaljevanju ZTKK) in sprejetjem strategije razvoja turizma do leta 2020 s konkretnimi cilji na tem področju. Zavod je dobil novega direktorja, ki je funkcijo nastopil 1.  januarja 2016. Župan je prepričan, da je mag. Tomaž Štefe prava oseba za to delovno mesto in bo s svojimi dvajsetletnimi izkušnjami odlično vodil in usmerjal ZTKK v prihodnjih petih letih.


Župan je tudi čestital direktorju ZTKK za uspešno izpeljano delavnico (v petek, 22. januarja 2016) s turističnimi ponudniki, ki delujejo na področju Kranja. Konkretne aktivnosti se odvijajo že prvih petnajst dni po prevzemu vodenja ZTKK. »Udeležba je bila številna, odzivi pa zelo pozitivni,« je izpostavil. »S tem so zagotovljeni temelji, sedaj pa zgodbo gradimo naprej. To bomo storili z doživetji, pozitivnimi zgodbami in gradnjo prepoznavnosti Kranja,« je še povedal župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar.

Mag. Tomaž Štefe je v nadaljevanju izpostavil: »Kranj je turistična destinacija v razvoju, ki ima dobre potenciale za rast in napredek. MO Kranj je v zadnjih letih investirala več kot 15 milijonov evrov v prenovo trgov, ulic in objektov kulturne dediščine, obisk osrednjih prireditev je v porastu in Kranj ima resnično velik potencial, tako v ljudeh kot v lokaciji.«


Mag. Štefe je še povedal, da je potrebno strukturo turističnih produktov turistične destinacije Kranj uskladiti s turističnimi trendi ter jo ustrezno umestiti v regionalno in nacionalno strukturo turističnih produktov. Potrebno je še naprej razvijati kulturni turizem, obenem pa pospešiti razvoj turizma v naravi in aktivnega turizma. Potrebno je razviti prepoznavno znamko Kranj in pozicijski slogan.


Eden od pomembnih stebrov delovanja ZTKK je trženje, kjer mag. Štefe vidi največ izzivov. »Celotno turistično destinacijo moramo znati tržiti. Med drugim je potrebno pripraviti tudi celostno grafično podobo destinacije, ustrezno spletno stran in poskrbeti za ustrezne aktivnosti na področju informiranja in trženja.«
Mag. Štefe je navedel, da trenutno v MOK beležimo 55.000 nočitev na leto in 20 % zasedenost vseh kapacitet. Želi, da bi bile te številke višje, zato se bo z ekipo ZTKK, turističnimi ponudniki in številnimi drugimi društvi trudil, da se ta številka dvigne na vsaj 100.000 nočitev letno. »Če hočemo daleč priti, moramo iti skupaj.  Zato je eden od pomembnih stebrov našega delovanja tudi ekipa Zavoda za turizem in kulturo Kranj,« je še povedal mag. Štefe.

Prireditvi pred vrati: Prešernov smenj in Prešerni karneval
Osrednji dogodek, ki ga soustvarja ZTKK skupaj s številnimi folklornimi skupinami, kulturnimi društvi iz vse Slovenije, Gorenjskim muzejem, Mestno knjižnico Kranj, Prešernovim gledališčem in drugimi že štirinajsto leto zapored, je Prešernov smenj. Dogodek letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.


Prireditev je ena najbolj prepoznavnih ob kulturnem prazniku, 8. februarju, in privablja v stari Kranj obiskovalce iz vse Slovenije in tudi iz tujine. Že nekaj let lahko govorimo o presežkih, tako po številu nastopajočih kot obiskovalcev, ki na ta dan v Kranju doživijo čas dr. Franceta Prešerna. Nostalgijo iz »Prešernovih časov« bomo tudi letos obujali s kulturnim programom, festivalom lajnarjev, predstavitvijo oblačil iz 19. stoletja, vožnjo s kočijami za obiskovalce, ponudbo domače obrti, sejmom starin in tradicionalnimi recitacijami Prešernovih pesmi. Obiskovalci bodo lahko natisnili cenzurirano Zdravljico, si ogledali predstavitev starih obrti in poizkusili jedi, ob katerih so uživali v času dr. Franceta Prešerna. Dogodek pričnemo ob 11.00 s pozdravnim nagovorom župana Boštjana Trilarja in direktorja  ZTKK mag. Tomaža Štefeta. Letošnje leto bo osrednji dogodek ob 16.00 na Glavnem trgu, ko bomo na odru gostili svetovno znano pevko, mezzosopranistko Manco Izmajlovo, po rodu sicer iz Gorenjske. Ob 17.00 se obiskovalcem obeta zanimivo srečanje ministrice za kulturo mag. Julijane Bizjak Mlakar z dr. Francetom Prešernom. Ob 18.00 pa sledi še srečanje z letošnjimi Prešernovimi nagrajenci v Prešernovem gledališču. Naj poudarimo, da je vstop prost, potrebna pa je predhodna prijava.

»Prešerni karneval letos pričenjamo na debeli četrtek, 4. februarja, s ponudbo flancatov in krofov v okviru Ekološke tržnice«, je povedala Petra Žibert, vodja projekta na ZTKK.

Celotno dogajanje Prešernega karnevala selimo na ulice starega mestnega jedra, od Mestne knjižnice Kranj do Prešernovega gledališča, kjer bo na soboto, 6. februarja, potekala pustna povorka. Osrednji dogodek bo na Glavnem trgu, kjer bo potekalo tudi ocenjevanje tekmovalnih skupin in zabava z DJ-em. V pustni povorki se bodo predstavili kurenti, orači in pokači iz Rogoznice, karnevalske skupine z Reke (Hrvaška) ter druge etnografske pustne skupine iz Slovenije in tujine. Na pustnem karnevalu bodo sodelovale tudi tekmovalne pustne skupine, ki se bodo potegovale za bogate denarne in praktične nagrade. Prijavijo se lahko skupine, ki štejejo najmanj tri člane, prijave pa so odprte do petka, 5. februarja, na: info@tourism-kranj.si.

Na pustni torek, 9. februarja, ob 17.00 pripravljamo otroško pustovanje, ob 19.00 pa letos prvič pokop pusta. Skozi mesto po Maistrovem trgu, Prešernovi ulici, Glavnem trgu in Pungertu ga bodo obsodili številni tožniki in zagovarjali mnogi. Pust bo v ječi do naslednjega leta, ko na predvečer pustnega četrtka pobegne in vlada do pustnega torka.