Novice in predstavitev turističnih znamenitosti

6. februar, 2016
Prešerni karneval v Kranj privabil obiskovalce od blizu in daleč

V Kranju je danes, v soboto, 6. februarja 2016, potekal tretji dan Prešernovega karnevala, ki ga Mestna občina Kranj skupaj z Zavodom za turizem in kulturo Kranj prireja prvič. Prešerni karneval je praznik veselja, odganjanje zime, zlih duhov, prihod pomladi in klicanja po dobri letini, rodnosti in plodnosti. Tradicija pustne norčavosti in nošenja mask velja v Kranju že od nekdaj. Sprevod se je začel že ob 10. uri in je potekal iz smeri Mestne knjižnice Kranj do Glavnega trga, kjer je bilo pri vodnjaku tudi osrednje prizorišče. Sprevod je nadaljeval svojo pot do ploščadi pred Prešernovim gledališčem. Letos smo na pustnem sprevodu v okviru FECC (mednarodno karnevalsko združenje) gostili skupine iz najbolj množičnega karnevala na Rijeki na Hrvaškem, Pehinarsko gospodo in Mesopustare iz Kraljevice. Na ulicah starega Kranja so se predstavili tudi kurenti iz Rogoznice pri Ptuju, ki so tudi ena največjih skupin, saj jo sestavlja več kot sto članov. Sodelovali so tudi orači in pokači.


Povorki so se pridružili tudi člani TD Suha Krajina z ekološko kmetijo in člani Vrtačarjev iz Lesc s svojo skupino Kralja Matjaža in bergmandeljcev. Na karnevalu je razgrajal tudi Tiranozaver, velikosti 4 m. Po podatkih organizatorja Zavoda za turizem in kulturo Kranj si je današnji karneval od blizu ogledalo okoli pet tisoč obiskovalcev.

Prešerni karneval se bo zaključil na pustni torek, 9. februarja, ko bodo pustne maske še zadnjič skušale odgnati zimo in v deželo priklicati pomlad. Ob 17. uri bomo za naše najmlajše na Glavnem trgu pripravili veliko otroško pustovanje. Letos prvič pa bomo v soorganizaciji s TD Rekreatur ob 18. uri pripravili pokop pusta.

Vse več prireditev v Kranju privablja obiskovalce od blizu in daleč

Že dolgo nista samo Kranjska noč in Prešernov smenj priredtivi, ki v Kranj privabljata obiskovalce od blizu in daleč. V zadnjem letu se v Kranju lahko pohvalimo s številnimi prireditvami, ki počasi a vztrajno obujajo staro mestno jedro. Po besedah župana Mestne občina Kranj si bomo v Kranju še naprej prizadevali za organizacijo prireditev, ki bodo imele regijski pomen. Kot je dejal je prepričan, da bo naslednji Prešerni karneval še boljši z bolj številnimi pustnimi skupinami.

 

Oglejte si tudi foto galerijo dogodka.