Novice in predstavitev turističnih znamenitosti

14. april, 2017
KR'aktivni, tokrat v Mestni občini Ptuj

Mestna občina Kranj je že gostila mestne managerje ostalih mestnih občin in tako že predstavila uspešne prakse in dosedanje izkušnje z mestnim marketingom, je bila v sklopu svoje aktivne vloge v neformalnem združenju MMS (Mestni marketing Slovenije) tokrat povabljena v Mestno občino Ptuj. Pomen oživitve jeder kot enega najpomembnejših elementov sleherne občine z starim mestnim jedrom, je v pozdravnem nagovoru izpostavil tudi Miran Senčar, župan MO Ptuj, tokratne gostiteljice.
 
Gostitelj tokratnega srečanja, podžupan MO Ptuj Gorazd Orešek, je predstavil načrte občine, ki so jih razdelili v 4 stebre razvoja: mesto poslovnih priložnosti, okolju prijazno mesto, zakladnica tisočletja in mesto aktivnih, zdravih in ustvarjalnih ljudi.
Posebej je izpostavil staro mestno jedro Ptuja in tri primere dobrih praks. Kot prvo je predstavil Murkovo ulico in njene rezultate, v kateri so se samoiniciativno povezali nosilci dejavnosti v ulici. Sledila je predstavitev doma KULTure, multikulturno zgradbo s kreativno kavarno muziKafe, sončno teraso s polkletnim prostorom - galerijo, namenjeno raznovrstni kulturno umetniški vsebini; koncertom, predavanjem, literarnim večerom, predstavam, plesnim performensom, razstavam, delavnicam idr., ki sta ga ustvarila Stanka in Igor Vauda Benčevič. Tretji predstavljeni primer je Kavarna Bodi, ki jo je ustvaril mladi Ptujčan Marko Kolarič kot kraj, kjer se sklepajo nova in negujejo stara prijateljstva, organizira namreč različne animacije za otroke, koncerte, gosti »stand-up« komike ter nudi eno največjih izbir butičnih piv v Sloveniji. Prisotni smo si ogledali staro mestno jedro Ptuja, in se zaustavili v lani ustanovljenem Zavodu za turizem Ptuj, ki ga je predstavila direktorica Katja Gönc s sodelavci.
 
V uvodnem delu srečanja smo se na pobudo Jane Tolja, predstavnice iz MO Koper dogovorili, da si koordinacijo neformalnega združenja mest za mestni marketing v prihodnje razdelimo mesta: Koper, Kranj, Ptuj in Novo mesto.
 
Mojca Skalar Komljanc iz SPIRIT Slovenija je poleg portala Skupnosti slovenskih podjetnic predstavila tudi projekt Slovenske podjetnice začetnice in namero Spirit Slovenija o organizaciji izobraževanja za mestne menedžerje. Tudi Kranj bo aktivno sodeloval pri oblikovanju teh prepotrebnih izobraževalnih vsebin in pa prenosu znanja ter izkušenj, za katerem pa bodo v prvi fazi pregledani obstoječi podatki, zbrani v zadnjih anketah po slovenskih občinah, ki bodo dobra podlaga za določitev potreb po morebitnih dodatnih raziskavah pred končnim oblikovanjem izobraževalnih vsebin.