Novice

10. september, 2019
V Kranju predstavili energetske sanacije objektov

Kranj, 10. september 2019 - Dobro leto dni po podpisu pogodbe med Mestno občino Kranj in konzorcijem družb Petrol, Domplan Kranj in Gorenjske elektrarne Kranj, s katerim je bilo sklenjeno javno – zasebno partnerstvo za izvedbo energetske prenove stavb v lasti Mestne občine Kranj, so danes v prostorih OŠ Helene Puhar v Kranju podpisniki javnosti predstavili prve rezultate energetskih sanacij. Letni zajamčeni prihranek znaša približno 400.000 evrov.
 

V sklopu energetskih sanacij so skupaj prenovili 22 objektov, od tega celovito 10 objektov, delno šest objektov, v ostalih šestih objektih pa so uvedli sistem upravljanja z energijo. Celovite energetske sanacije so izvedli v Vrtcu Janina, OŠ Simon Jenko – PŠ Trstenik, Prešernovem gledališču Kranj, Vrtcu Najdihojca, OŠ Stane Žagar, Upravni stavbi MOK, OŠ Jakob Aljaž  s športno dvorano Planina, OŠ France Prešeren – PŠ Kokrica, OŠ Helene Puhar in OŠ Matije Čopa. Delne energetske sanacije so izvedli v OŠ Orehek (prehod na ogrevanje s toplotno črpalko in prenova razsvetljave), OŠ Simon Jenko – PŠ Primskovo (prehod iz kurilnega olja na ogrevanje z zemeljskim plinom in prenova razsvetljave), Vrtcu Mojca (prenova toplotne podpostaje), Vrtcu ŽivŽav (prenova kotlovnice), pokritem olimpijskem bazenu (namestitev toplotnih črpalk za ogrevanje bazenske vode) in OŠ Stražišče – PŠ Žabnica (prehod iz ogrevanja z utekočinjenim naftnim plinom na zemeljski plin).  Sistem energetskega upravljanja pa so uvedli v Mestni knjižnici Kranj, OŠ Predoslje, OŠ Mavčiče, OŠ Simona Jenka – PŠ Goriče in OŠ Stražišče – PŠ Besnica in na Gradu Khislstein.
 


Spodbuden podatek za okolje
Jurij Gerbec iz podjetja Petrol, ki je v imenu konzorcija javnosti predstavil projekt, je izpostavil, da se po prenovi v vseh objektih zagotavlja optimalna raba energije in vode ob doseganju ustreznih standardov udobja. »V konkurenčnem dialogu z Mestno občino Kranj smo poiskali investicijsko optimalne rešitve za energetsko prenovo in poskrbeli za celoten proces energetske prenove, kar partnerjem omogoča prihranke na energiji in denarju.«
 
Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je poudaril, da skupni zajamčeni letni prihranek toplotne in električne energije znaša 2.473.000 kWh, oziroma približno 400.000 EUR (brez DDV) letno. »To pomeni tudi zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov v višini 1.321 ton letno, kot ga na leto vsrka 65.000 povprečnih dreves oziroma 150 ha gozda, kar je res izjemno spodbuden podatek za naše okolje,« je dodal.
 
Projekt energetskih sanacij je bil pripravljen in izveden v skladu z določili Operativnega programa Evropske kohezijske politike za obdobje 2014 – 2020 Ministrstva za infrastrukturo ter vključuje kohezijska sredstva iz finančne perspektive 2014 – 2020. Celotna naložba v obnovo teh objektov je vredna 6,2 milijona evrov (brez DDV).

Na kratko o učinkih energetskih sanacij
•    10 celovito in 12 delno prenovljenih objektov pomeni izboljšanje udobja za uporabnike objektov. Skupna ogrevana površina energetsko posodobljenih objektov je 68.450 m2;
•    zmanjšali bomo izpuste toplogrednih plinov v višini 1.321 ton letno kar je količina, ki jo letno vsrka 65.000 dreves oziroma 150 ha gozd;
•    v petih objektih smo prešli na ogrevanje z obnovljivimi viri energije z namestitvijo toplotnih črpalk.
•    Obseg projekta: saniranih 13.300 m2 fasad, zamenjanih 5.200 m2 oken in vrat, saniranih 12.300 m2 streh oziroma podstrešij, prenovljene 4 plinske kotlovnice, vgradnja toplotne črpalke na 8 objektih in prenovljene 3 toplotne podpostaje, vgradnja dveh visoko učinkovitih klimatskih naprav za prezračevanje objektov, namestitev približno 2.770 LED luči oziroma zamenjava 6.000 fluorescentnih sijalk z LED sijalkami, namestitev 620 termostatskih ventilov. V vseh 22 objektih je nameščen sistem energetskega upravljanja, ki omogoča optimizacijo energetskih sistemov.
 
Na dogodku otvorili šolsko igrišče, ki je zaživelo s pomočjo Janeza Štrosa
V sklopu predstavitve sanacij je župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec skupaj z ravnateljem Osnovne šole Helene Puhar Janezom Cudermanom in slikarjem Janezom Štrosom predal v uporabo novo igrišče za tamkajšnje učence. Šolsko zunanje igrišče je šola pridobila s pomočjo Janeza Štrosa in njegovega projekta »Tudi ti si Angel«. Še pred igriščem je šola s pomočjo slikarja dobila multisenzorno sobo in čutno pot. Vrednost vseh naštetih projektov je nekaj več kot 20 tisoč evrov.
Kot je dejal Janez Štros, je bila šola več desetletij brez zunanjega igrišča. »Danes ga ima in to izključno zato, ker obstajajo dobri ljudje vse okoli nas.« S temi besedami se je slikar poklonil vsem posameznikom, ki so v okviru njegovega projekta prispevali sredstva za izgradnjo novega igrišča.
 
O Janezu Štrosu
Življenjska pot slovenskega slikarja Janeza Štrosa je polna naključij, skozi več osebnih prelomnic pa ga je pripeljala do tega, s čimer se ukvarja še danes - slikanja. Razstavljal je v Louvru, narodnem muzeju Francije in v Koreji. Sam pravi, da se na slikarske tehnike ne spozna dobro, saj ga pri slikanju vodi srce.
 
Naslednja razstava v sklopu projekta »Tudi ti si Angel« Janeza Štrosa bo že to soboto v hotelu De Paris v Monte Carlu. Na povabilo kraljeve družine Združenih arabskih emiratov pa bodo njegova dela upodobljena tudi v knjigi najboljših petdeset umetnikov 21. stoletja.