Novice in predstavitev kulture MO Kranj

4. december, 2018
S slavnostno akademijo obeležili praznik občine

Kranj, 30. november 2018 - Župan Boštjan Trilar, gostitelj večera, je na Brdu pri Kranju, v okviru Slavnostne akademije podelil najvišja priznanja in nagrade. Najvišji naziv, naziv častnega občana, je letos (za leto 2018) pripadel gospodu Andreju Babiču, in sicer za njegov prispevek k razvoju družbenega okolja in prepoznavnosti Kranja.

 

Tudi letošnja osrednja slovesnost praznika mestne občine, Slavnostna akademija, je minila v počastitev nagrajencev, ki so v preteklem letu in letih, pozitivno prispevali bodisi k višjemu družbenemu, bodisi gospodarskemu razvoju in napredku Mestne občine Kranj. Gostitelj večera, župan Boštjan Trilar, se je v svojem nagovoru zahvalil letošnjim nagrajencem: »Kranjčanke in Kranjčani smo zelo ponosni na vas. Vsak se je prav posebej izkazal ali kot posameznik ali v društvu ali skupini. Vsi ste se s svojim delom in talentom dvignili daleč nad povprečje in naredili več kot se od vas pričakuje. In kar je še najbolj pomembno – naredili ste veliko dobrega za Kranj.«

 

V svojem nagovoru prisotnim je župan izpostavil predvsem pozitiven pogled na življenje: »Vse nagrajenke in nagrajenci, pa ne le letošnji, tudi tisti iz prejšnjih let, imajo kar nekaj skupnih lastnosti. Družijo jih vztrajnost, trdo delo, visoko zastavljeni cilji in tudi pozitivna energija. Vsi po mojem mnenju, izžarevate pozitivno naravnanost. V svojem življenju sem obiskal okoli 80 držav – in kadarkoli sem se vrnil, sem ugotovil, kako lepo živimo. Ko pa sem pred štirimi leti prevzel funkcijo župana in sem prišel iz mednarodnega okolja na lokalno, sem ugotovil, da je Kranju neverjetno veliko pritožb, kritik, slabe volje in nezadovoljstva. Še bolj me je  presenetilo, da je bila slaba volja marsikaj neupravičena oziroma jo je povzročala neinformiranost.« Potrditev razlogov za pozitivno naravnanost, h kateri je pozval navzoče, da torej živimo v krasni deželi in da je življenje v Kranju kakovostno in izpolnjujoče, je župan našel v izsledkih strokovnih raziskav. Navzoče pa pozval: »Veselimo se uspehov, nagradimo se za uspehe. To nam bo dvignilo energijo. Če je človek dobre volje, če uživa pri tem, kar dela, je bolj zadovoljen, ljudje ga imajo rajši in še bolj zdrav je. Zdravja pa si vsi želimo.«

 

Prireditev, ki sta jo povezovala Carmen L. Oven in Tilen Artač, so obogatili ženski pevski zbor Carmen manet pod vodstvom Primoža Kerštanja, ob spremljavi Mateja Grašič (klavir), Nastje Vovk (tolkala), Karim Zajec (kitara) in Grege Jeraša (saksofon) ter solisti Tilen Lotrič, Manca Zupan in Eva Kern.

 

Skupaj z Mestno občino Kranj so praznovala tudi veleposlaništva v Sloveniji in konzulat v Kranju ter predstavniki delegacij iz pobratenih prijateljskih mest; s svojo prisotnostjo so praznik in Akademijo počastile delegacije iz Beograda, Banja Luke, Pulja in Kotor Varoša. 


Predstavitev nagrajencev Mestne občine Kranj za leto 2018:

  • Med nagrajenci za leto 2018 je najvišje občinsko priznanje, naziv častnega občana prejel Andrej Babič, in sicer za prispevek k razvoju družbenega okolja in prepoznavnosti Kranja.
  • Nagrado Mestne občine Kranj za leto 2018 je prejel gospod Viljem Brezar, za pomoč uporabnikom zdravstvenih storitev.
  • LISTINO O PRIZNANJU Mestne občine Kranj za leto 2018 so prejeli gospod Andraž Muljavec, kot fotograf za doprinos k prepoznavnosti Kranja in Prostovoljno gasilsko društvo Mavčiče, ob 110-letnici delovanja.
  • VELIKE PLAKETE Mestne občine Kranj za leto 2018 so bile podeljene Kulturnemu društvu Pihalni orkester MO Kranj, ob 120-letnici za doprinos h glasbeni kulturi, gospodu Iztoku Škoficu, za uvajanje novih tehnologij na področju informiranja, in gospodu Rastislavu Rastku Tepini, za prispevek na področju kulture in za prepoznavnost lajnarjev.
  • Z VELIKO PREŠERNOVO PLAKETO Mestne občine Kranj za leto 2018 je bil nagrajen Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj, in sicer ob 50. obletnici razvoja izjemno kakovostnega zborovskega petja.
  • PREŠERNOVA PLAKETA za leto 2018 je bila podeljena gospodu Rudiju Zevniku, za družbeno odgovorno delo pri ohranjanju kulturne dejavnosti in pa Dečvam, pevkam folklorne skupine Sava, za prispevek k  ohranjanju slovenske  kulturne dediščine.
  • PLAKETO Mestne občine Kranj za leto 2018 je prejel gospod Andrej Zalokar, za družbeno odgovorno delo pri razvoju kolesarstva.

 

Ta veseli dan kulture – praznik Mestne občine Kranj

Mestna občina Kranj svoj praznik obeležuje na dan obletnice rojstva Franceta Prešerna. Rodil se je 3. decembra 1800, v Vrbi na Gorenjskem in je naš največji slovenski pesnik in avtor slovenske himne, znan po mojstrskih pesnitvah, kot je Sonetni venec, Povodni mož in Zdravljica. Šolal se je v Ribnici in Ljubljani, pravo je študiral na Dunaju, odvetnik v Kranju pa je postal šele dve leti pred smrtjo. Kljub temu, da je bil Prešeren šele v svojem zadnjem obdobju življenja tudi malo Kranjčan, pa je prav v Kranju decembra 1846 dočakal prvi natis zbirke Poezij in prvi natis Zdravljice aprila 1848 - po pomladi narodov v tedanji habsburški monarhiji. Sonetni venec, Sonetje nesreče, Krst pri Savici in druge njegove posamične pesmi so ostale do današnjih dni najlepši in največji dosežki slovenske poezije.


Film o dogodku je na voljo na tej povezavi.