Sporočila za medije

14. maj, 2019
Kranj na dnevih Slovenije v Osijeku

Prvi uradni obisk župana MO Kranj v vseh letih pobratenja, sodelovanje in izmenjava izkušenj na področju obnovljivih virov energije, gostovanje razstave o slovenskem fotografu in izumitelju Janezu Puharju. Med 10. in 13. majem 2019 so v Osijeku v Slavoniji potekali četrti dnevi Slovenije v Slavoniji. V programu je bilo več strokovnih srečanj na temo obnovljivih (zelenih) virov energije, kulturni prispevek pa sta dali razstavi o bogati kulturni dediščini Slovenije I Feel Sovenija. I Feel Culture.« ter o prvem slovenskem fotografu in izumitelju Janezu Puharju. Ob tej priložnosti je župan Matjaž Rakovec kot prvi predstavnik MO Kranj v vseh letih pobratenja obiskal Osijek, se srečal z namestnico župana Osijeka Žano Gamoš in sodeloval v razpravah o izkušnjah Kranja na področju obnovljivih virov energije.

Župan Matjaž Rakovec je na prvem uradnem obisku in pogovorih z namestnico župana Osijeka Žano Gamoš napovedal kandidaturo Kranja za Evropsko prestolnico kulture leta 2025 in za hrvaške medije dejal: »Ker je Kranj večkulturna skupnost v Sloveniji, želimo v program kandidature vključiti mesta, s katerimi smo sodelovali v preteklosti in predstaviti tudi njihovo kulturo.«
Sodelovanje Kranja in Osijeka tako dobiva nov zagon. Kranjski župan in namestnica osiješkega župana sta se že dogovorila, da bosta občini in mesti okrepili sodelovanje na področju kulture, prav tako pa tudi na področjih turizma in športa. Širše in tesnejše sodelovanje bo v dobro prijateljskih vezi in prebivalcev obeh pobratenih mest. Kot zanimivost naj navedemo, da občini skoraj hkrati praznujeta občinska praznika, Osijek 2. decembra in Kranj 3. decembra. Osijek in Kranj sta sicer pobratena od leta 1965.
 


Dnevi Slovenije v Slavoniji so bili intenzivni tudi pri izmenjave izkušenj in možnosti za sodelovanje pri obnovljivih oziroma zelenih virih energije. Slovenija in Hrvaška na tem področju že sodelujeta, v perspektivi so pričakovane povezave pri projektih v znanosti in gospodarstvu. Kranj ima pri energetskih prenovah in samooskrbi z energijo iz obnovljivih virov že dobre izkušnje. Na poslovni konferenci na osiješki Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informacijske tehnologije je župan Matjaž Rakovec med drugim napovedal oskrbo z zeleno energijo na Brdu pri Kranju, kar je predvideno že za čas predsedovanja Slovenije Evropski uniji leta 2021.


»Predvideno je pridobivanje energije na vodni in sončni osnovi. Na Brdu bo postavljena mala hidroelektrarna. Vladi RS smo prav tako predstavili idejo, da bi se promet na območju Brda v času predsedovanja v celoti odvijal z vozili na električni pogon,« je pojasnil Matjaž Rakovec, župan MO Kranj.