Mednarodno sodelovanje

11. oktober, 2016
Župan Boštjan Trilar na obisku v občini Doberdob

Sodelovanje na humanitarnem, šolskem in turističnem področju
 
Župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar se je 10. oktobra 2016 odzval povabilu županskega kolega iz prijateljskega zamejskega mesta Doberdob, ki je tik ob meji z Italijo. Župan Fabio Vizintin je kranjskemu županu predstavil občino Doberdob, ki ima 1500 prebivalcev in  je pretežno slovenska občina s slovensko jezično šolo.  Občini sta se že pred leti povezali na humanitarnem področju, in sicer zgledno sodelujeta Rdeča križa Kranja in Doberdoba. Predstavniki Rdečega Križa  Kranj (Marjan Gantar – predsednik in Marjan Potrata – sekretar) ter predstavniki Rdečega križa Doberdob so na srečanju samo še potrdili dobro sodelovanje in se pogovarjali tudi o projektih, ki jih bodo skupaj realizirali v prihodnji letih (npr. povezovanje krvodajalcev obeh mest).
V nadaljevanju obiska so si gostje ogledali še sprejemni center Gradina in spomenik padlim slovenskim vojakom med prvo svetovno vojno.
Župan Boštjan Trilar je ob obisku dejal, da vidi priložnosti  v nadgradnji sodelovanja med občinama, in sicer na humanitarnem, šolskem (sodelovanje je bilo v preteklosti med OŠ Stražišče in OŠ Prežihov Voranc v Doberdobu) in turističnem področju. Vinarji in kulinarični strokovnjaki bi tako lahko že letos sodelovali na Vinski poti v rovih pod starim Kranjem. Obe občini pa bosta preučili tudi možnosti skupnega sodelovanja na čezmejnih evropskih razpisih.


 


Besedilo in foto: Ana Vizovišek