Mednarodno sodelovanje

3. avgust, 2016
Delegacija iz Kirgizije na obisku pri županu Boštjanu Trilarju

Kranj, 2. avgust 2016 – Župan Boštjan Trilar je sprejel delegacijo iz Kirgizije pod vodstvom državnega sekretarja in namestnika ministra Talaibeka Temiralieva. Gosti so si v okviru strokovnega obiska ogledali Iskratelov poslovno referenčni center, razvojne laboratorije in proizvodne prostore ter se seznanili z novostmi Iskratelovega programa s področja javne varnosti. Predvsem jih je zanimal Iskratelov koncept rešitve varnega mesta (angl. Safe City), ki povezuje monitoring, napovedovanje in nudi podporo odločanju v primeru nastanka izrednih situacij.  Predstavljen jim je bil sistem zaščite in reševanja v Sloveniji ter javna gasilska služba in osnove sistema civilne zaščite na ravni občine. Župan Boštjan Trilar je izrazil zadovoljstvo, da so si sisteme zaščite in reševanja ogledali v Mestni občini Kranj, ki je primer dobre prakse na ravni lokalne skupnosti kot delovanja v regiji,  in izrazil vso podporo nadaljnjemu sodelovanju podjetja Iskratel z državnimi institucijami Kirgizije, kakor tudi neposrednemu sodelovanju občine, če se bo pokazala potreba.


Skupina Iskratel je leta 2014 v Kirgiziji zmagala na mednarodnem razpisu za dobavo celovitega informacijsko-upravljavskega sistema za nujne primere. Projekt je obsegal vzpostavitev enotne številke za nujne klice 112, sistem javnega alarmiranja in obveščanja prebivalstva ter informacijski sistem za upravljanje kriznih situacij na nacionalnem in lokalnem nivoju.


Kirgizija je tako dobila vrhunsko in stroškovno učinkovito rešitev, ki je med najmodernejšimi v svetovnem merilu. Poleg gradnje na najnovejših platformah, podpira tudi vrsto pomembnih funkcij, kot je storitev 112 s podporo SMS sporočilom in avtomatična določitev lokacije klicočega. Omogoča nadgradnje in vklapljanje novih funkcionalnosti s področja javne varnosti. Prva etapa projekta je bila zaključena decembra 2014 s slovesnim odprtjem ob prisotnosti podpredsednika vlade Republike Kirgizije. Od takrat skupina Iskratel redno sodeluje z Ministrstvom za izredne razmere Republike Kirgizije in nadgrajuje postavljeni sistem. 

V pogovoru so sodelovali tudi: vodja Kabineta župana mag. Janez Rakar, poveljnik gasilske operative pri Gasilsko reševalni službi Kranj Matej Kejžar,  iz Iskratela pa direktor predstavništva v Kazahstanu Igor Vodnik in vodja prodajnih rešitev za področje javne varnosti Gorazd Novak.

Fotografije (foto Ines Zabret): Na skupinski fotografiji so vsi udeleženci sprejema pri županu, dodana je še fotografije s pogovora in fotografije, ki so nastale ob izmenjavi spominskih daril. V kirgiški delegaciji so namestnika ministra Talaibeka Temiralieva spremljali še vodja Centra za krizne situacije Mukhamed Svarov, vodja Oddelka za telekomunikacije Aibek Kartaiganov in vodja Oddelka za geoinformacijske sisteme Amangeldi Akunov.