Mednarodno sodelovanje

26. julij, 2016
Jazzovski festival v Grožnjanu »JAZZ IS BACK!«

Tradicionalni mednarodni festival jazza »JAZZ IS BACK!« od 12. do 30. avgusta 2016 poteka v slikovitem okolju mesteca Grožnjana v hrvaški Istri.  Festival je leta 1999 prvič organiziral legendarni hrvaški glasbenik Boško Petrović. Festival poteka v sklopu »Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži« (Mednarodnega kulturnega centra hrvaške glasbene mladine) v Grožnjanu. Na njem sodelujejo številni ugledni svetovni jazzovski glasbeniki.


Leta 2008 je Evropska zveza za jazzovsko glasbo proglasila grožnjanski festival Jazz is Back! za najboljši mali (butični) evropski jazzovski festival.


Vsako leto se v sklopu festivala Jazz is Back! odvija tudi poletna šola jazzovske glasbe Hrvatske glazbene mladeži (Hrvaške glasbene mladine), kjer so se številni, danes priznani jazzovski glasbeniki prvič srečali s tem glasbenim žanrom.

 
Organizatorji festivala so že od začetka povezani s kranjskim Jazz kampom, z izmenjavo nastopajočih in sodelovanjem obeh občin. Tokratni ponedeljkov koncert (25. 7. 2016) se  je Jazz kamp Kranj  v Grožnjanu predstavil s koncertom jazzovske skupine Stari mački. 22. avgusta pa bodo na Jazz kampu Kranj nastopili udeleženci Poletne šole jazza Hrvaške glasbene mladine Grožnjan. Več informacij o Jazz kampu Kranj, ki se bo odvijal od 19. do 28. 8. 2016, pa je na voljo na http://jazzkamp.com/.