Turizem

Kranj - prestolnica slovenskih Alp

Na mogočni skali, v objemu dveh rek in slovenskih Alp stoji majhno mesto z velikim srcem. Obiskovalcem in domačinom ponuja 6000 let zgodovinske, kulturne in arhitekturne dediščine, zaradi česar je staro mestno jedro že od leta 1983 zaščiteno kot kulturni spomenik. A ima tudi sodobno podobo. Mestni šik najdete v butičnih trgovinicah z lokalnimi izdelki, kulinarična presenečenja mestnih gostincev vabijo h gurmanskim užitkom, skupaj z mestnimi muzeji in galerijami pa je mesto bogato tudi s turističnimi atrakcijami in znamenitostmi.

 

Veduto Kranja

Veduto Kranja, Foto: Fotomorgana

 

Bogato mestno jedro

Kranj vse leto živahno utripa z bogato ponudbo kulturnih, zabavnih ter tradicionalnih dogodkov, še posebej pa ulice in mestna prizorišča oživijo poleti. Staro mestno jedro s svojimi arhitekturnimi posebnostmi ponuja slikovita in romantična prizorišča s prijetno atmosfero. Zavit v zeleno okolico in obdan s slovenskimi Alpami se mestni šik meša z alpskim mikom in mestnemu vzdušju pridaja svežino. Iz slikovitega mestnega jedra, ki se kot oder za doživetja razprostira nad kanjonom reke Kokre, pogled takoj poleti proti vrhovom slovenskih Alp. Dvatisočaki so od vseh večjih mest Slovenije najbližje prav Kranju.

 

Glavni trg v Kranju

Glavni trg, Foto: Andraž Muljavec

 

Mamljiva narava

Zelena okolica in vabljivi hribi, ki obdajajo mesto, so tako blizu, da Kranjčani radi rečejo, da stojijo z eno nogo sredi mestnega vrveža, z drugo pa že v naravi in med hribi. In prav to dodaja mestu alpski mik. Aktivnosti na prostem se ponujajo kar same po sebi: pohodniške, sprehajalne, kolesarske in tekaške poti, alpinizem in gorništvo, ribolov in cela vrsta zimskih športov. Kot prestolnica slovenskih Alp je Kranj središče zimskih in poletnih aktivnosti. Je odlično izhodišče za raziskovanje lepe Gorenjske in nujen postanek na potepanju po Sloveniji. Kranj je namreč mesto blizu vsega. Nahaja se le pet minut od osrednjega slovenskega letališča ter na pol poti med prestolnico Ljubljano in turističnim biserom Bledom.

 

Kanjon reke Kokre v Kranju

Kanjon Kokre, Foto: Luka Drakskobler 

 

Kranj je zagotovo eno najbolj očarljivih mest v Sloveniji, ki ga, z zeleno kuliso v ozadju in urbanim mestnim življenjem, preveva tako pristen alpski mik kakor tudi mestni šik. Je kulturno srce Slovenije ter središče Gorenjske in prestolnica slovenskih Alp.

 

Zavod za turizem in kulturo Kranj

Glavni trg 2

4000 Kranj

E: info@visitkranj.com

www.visitkranj.com