Znamenitosti

Kranj je zanimivo mesto z bogato zgodovinsko preteklostjo. Ljudje si lahko ogledajo različne znamenitosti, kot so Prešernov gaj, Prešernovo gledališče s spomenikom Franceta Prešerna, najbolj znanega pesnika romantičnega obdobja pri nas, potem Mestna hiša, v kateri so na ogled tri stalne razstave: zbirka kiparja Lojzeta Dolinarja (1893 – 1970), arheološka Železna nit in etnološka Ljudska umetnost na Gorenjskem.

 

Foto: arhiv ZTTK

 

Ogleda je brez dvoma vredna tudi Pavšlarjeva hiša, ki je primer bogate meščanske stavbe iz 16. stoletja, Grad Khislstein, ki predstavlja utrdbeno področje od antičnega obdobja do zgodnjega srednjega veka, v njem pa domuje tudi Gorenjski muzej, ki na več lokacijah v mestu pripravlja pester program, med drugim s stalno razstavo Prešeren – pesnik, na ogled pa je tudi Prešernova spominska soba iz obdobja njegovih zadnjih dveh let. Kranjsko kulturno četrt poleg naštetih tvorijo še Galerija Prešernovih nagrajencev, Layerjeva hiša, Stolp Škrlovec ...

 

Foto: arhiv ZTTK

 

Kranj čez celo leto tudi živahno utripa z bogato ponudbo kulturnih, zabavnih (razni festivali in koncerti) ter tradicionalnih dogodkov: Prešernov smenj, Prešerno poletje, Teden mladih, Kranfest, jazz festival Jazz kamp Kranj ... Dogodki so primerni tako za mlajšo kot starejšo generacijo.

V starem mestnem jedru je tudi mestna tržnica, v toplejših mesecih ob petkih na Glavnem trgu pri vodnjaku poteka še obogatena z zabavnim programom in posebno ponudbo, sliši na ime Kr' petek je.

 

Foto: arhiv ZTTK

 

Če vas zanima narava, vam je na voljo Kanjon reke Kokre, ki je v neposredni bližini starega mestnega jedra in ob katerem je speljana tudi učna pot. Je drugi najvišji obmestni kanjon v Evropi, postaja pa vse bolj priljubljena točka za oddih in sprostitev. Polurni sprehod po krožni sprehajalni poti, ki je dostopna iz samega mestnega središča, pričara občutek, da je človek nekje sredi narave, ne pa v srednjeveškem mestu. V njem si lahko ogledate tudi ostanke mlina v Pečeh, ki ga je leta 1915 podrl odlom skalnega bloka.

 

V prihodnje bo ta destinacija še bolj privlačna, saj jo čaka celostna ureditev, usklajena z varuhi naravne in kulturne dediščine: še bolj urejene zelene površine in naravne danosti ob reki, tudi dostop do njih, ob tem še urejeno kopalno območje, tri nove brvi, ena tudi do Pungerta, ter sprehajalna pot od izliva Kokre v Savo do mostu pri gostilni Arvaj.

 

Foto: arhiv ZTTK

 

Nekaj točk odličnosti v mestu Kranj:

  • zgodovinsko mestno jedro Kranja
  • kulturni in zabavni dogodki čez celo leto 
  • kanjon reke Kokre v neposredni bližini starega mestnega jedra
  • zlati znak za zeleno destinacijo (Green destination), ki potrjuje, da v Kranju delujemo trajnostno in zeleno na različnih področjih, ne le v turizmu
  • športni dogodki (v Športnem centru Kranj, na umetni 100-metrski skakalnici, pohodne in kolesarske poti, kasaške dirke, itd.)
  • kongresi in seminarji v hotelih, muzejih, športnih centrih
  • tematske poti (kolesarjenje, pohodništvo, jahanje)
  • Gorenjski muzej Kranj (Prešernova spominska soba v Prešernovem muzeju, stalna arheološka razstava Železna nit v Mestni hiši itd.)
  • namestitve (približno 700 turističnih namestitev v različnih hotelih, apartmajih, zasebnih sobah, gostiščih)

 

Pridite na obisk ali na krajše počitnice in uži(vaj)te kranjsko doživetje.