Delavnica za srednje šole: Parki/rišče? Kakšen Kranj si želim?

Delavnica za srednje šole z Greenpeace (dogodek zaprt za javnost)
29. 3.
ob 09.00

Greenpeace je neodvisna globalna okoljska organizacija, ki preko kampanj, miroljubnih protestov in kreativnih komunikacijskih akcij razkriva najbolj pereče globalne okoljske probleme. Začetki Greenpeace segajo v leto 1971, ko je skupina aktivistov odplula proti Aljaski, z namenom preprečiti ZDA, da bi tam izvajala jedrska testiranja. Iz te aktivistične akcije se je rodilo globalno gibanje, ki se že več kot petdeset let na vseh celinah in v vseh oceanih bojuje proti centrom moči in blokira pot uničevanju okolja. Greenpeace ima od leta 2007 predstavništvo tudi v Sloveniji. 

 

Posledice podnebnih sprememb občutimo že danes, po napovedih pa naj bi njihovi učinki v prihodnjih letih poslati le še intenzivnejši. Več kot polovica svetovnega prebivalstva živi v urbanih območjih, zato stopnja in obseg rasti mest in njihovega prebivalstva predstavljata edinstven razvojni izziv. Mesta so kompleksni sistemi, v katerih se nahaja visoka koncentracija ljudi, storitev in infrastrukture, in se pogosto soočajo z izzivi v zvezi s prevozom, ustreznim in zanesljivim dostopom do virov, kakršna sta denimo voda in energija, ter z različnimi konflikti glede (upo)rabe prostora.

 

Prilagoditev urbanih okolij na podnebne spremembe je eno ključnih vprašanj našega časa in s seboj prinaša vrsto možnih rešitev. 

 

Na delavnici bomo iskali odgovore in rešitve na specifične izzive, s katerimi se sooča mesto Kranj. Zazrli se bomo v leto 2030 in ustvarili vizijo mesta, ki je odporno na podnebne spremembe in je ustvarjeno po meri tistih, ki v njem prebivajo. 

 

Kam umestiti gozdne in parkovne površine? Kako urediti prometno infrastrukturo, da bo ta odgovarjala na potrebe vseh prebivalk in prebivalcev ter kako se spopasti z izzivi, ki jih prinaša energetski prehod? Delavnica bo interaktivna in bo trajala 90 minut. 

 

 

***

EKO teden z različnimi dejavnostmi ozavešča o nujnosti varovanja okolja, odgovornemu ravnanju in vpeljavi trajnostnih življenjskih praks v naš vsakdan.

Vse aktivnosti so za obiskovalke in obiskovalce brezplačne. Za prihod na aktivnosti vas spodbujamo, da si izberite katerega od trajnostnih načinov prihoda: peš, s kolesom, izposojenim kolesom Gorenjska.bikeavtobusis skupnim prevozom ali vlakom.

EKO teden je sofinanciran s strani programov EU: Alpska konvencija, Eramus+ in Interreg Europe v okviru projekta GIFT. 

Več informacij: www.ekoteden.si

***