Združenje zgodovinskih mest Slovenije

Mestna občina Kranj - kulturno srce Slovenije, Prešernovo mesto je članica tega združenja, kjer se povezujejo stara slovenska mesta, ponosna na svoje posebnosti, ki skrbijo za ohranjanje in oživljanje mestnih posebnosti ter za obilje dogajanja – vsak dan v letu.

 

Podobo mesta Kranja v objemu rek Save in Kokre zaznamujejo mestno obzidje s tremi obnovljenimi stolpi, gotska cerkev sv. Kancijana ter številne meščanske hiše. V bogati 6000-letni zgodovini je nastalo veliko zanimivih zgodb, svoj pečat pa so v mestu pustile mnoge pomembne osebnosti. V mestu nad kanjonom reke Kokre se danes odvijajo številni kulturni dogodki, kulinarična druženja in iskriva umetniška scena.

 

V letu 2019 se je izvajal program REFRESH Young art(ist)s refreshing  heritage sites, ki je prvenstveno nagovarjal mlade, še posebej mlade umetnike ki jih je vabil k ustvarjalnemu sodelovanju ter tako povezoval mlade in kulturno dediščino, kar je v zadnjem času v Evropi najbolj aktualna tema.  

 

Projektu sledite na:

Spletna stran: www.refresheurope.eu/

 

Drugi program, ki se izvaja v okviru združenja, je program ŠOLA PRENOVE. Izvajajo enodnevne tematske delavnice – predavanja o prenovi stavbne dediščine, ki potekajo na RC ZVKDS, Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije ter so namenjena strokovni in zainteresirani  javnosti, predvsem pa mladim, za poglabljanje tovrstnih znanj.