Prostovoljstvo

Posameznik opravlja prostovoljstvo po svoji svobodni volji in brez pričakovanja materialnih koristi zase, opravlja v dobro drugih ali v splošno korist. Prostovoljci ob delu osebnostno rastejo in s tem pridobivajo dragocene izkušnje.

 

REGISTRACIJA prostovoljk in prostovoljcev

 

Bi tudi vi želeli del svojega časa nameniti prostovoljskemu delu?

 

Obrazec izpolnite v fizični ali digitalni obliki.

Posredujete na Mestno občino Kranj, Slovenski trg 1, 4000 Kranj ali na mok@kranj.si (pripis, Urad za družbene dejavnosti).

 

Namen Mestne občine Kranj je bolj kakovostno organiziran proces prostovoljskega dela v naših prostovoljskih organizacijah zlasti na področjih vzgoje in izobraževanja, socialne dejavnosti, kulture, športa, mladinski dejavnosti, upokojenskih društev ter večja strukturna podpora prostovoljskemu delu v našem lokalnem okolju.

 

V veliko pomoč je portal prostovoljstvo.org, ki je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Kot so zapisali na svoji strani: "osrednja dejavnost Slovenske filantropije je promocija prostovoljstva, saj verjamemo, da lahko s prostovoljstvom vsi prispevamo k boljši in bolj strpni družbi, ki temelji na spoštovanju vseh, ne glede na osebne in življenjske okoliščine."

 

Na portal se lahko registrirate tako posamezniki, ki želite postati prostovoljci/ke organizacije. Več o prostovoljstvu pa na prostovoljstvo.org.

 

Maja Pritekelj Brus

T: 04 237 33 71 

E: maja.pritekelj@kranj.si

 


 

Aktualno

Objavljeno: 25. 09. 2023

Usposabljanja za prostovoljce

Ljudska univerza Kranj (LUK) vabi na brezplačne zanimive in koristne delavnice v okviru programa KR prostovoljstvo, na katerih bodo udeleženci pridobili nove veščine in znanja za njihovo nadaljnje prostovoljsko delo in osebno življenje.

 

Usposabljanja za prostovoljce:

 

  • Postavljanje meja v prostovoljskem odnosu in delo z ranljivimi skupinami – še 5 prostih mest

četrtek, 28. 9. 2023, od 9.30–15.00 (z odmorom od 11.15 do 11.45)

PRIJAVE: klikni na povezavo

 

  • Komunikacija – vir dobrih odnosov – Pohitite s prijavo.

četrtek, 12. 10. 2023, od 9.30–15.00 (z odmorom od 11.15 do 11.45)

PRIJAVE: klikni na povezavo

 

  • Vodenje skupine in skupinska dinamika – Pohitite s prijavo.

četrtek, 19. 10. 2023, od 9.30–15.00 (z odmorom od 11.15 do 11.45)

PRIJAVE: klikni na povezavo

V posamezen program se lahko uvrsti največ 18 prijavljenih. Zaradi omejenega števila prijav v LUK prosijo, da se ena oseba prijavi na eno delavnico.

 

Usposabljanje za mentorje prostovoljcev

Namenjeno je organizacijam, ki želijo svoje zaposlene ali dlje časa vključene prostovoljce vključiti kot mentorje, ki bodo delovali v skladu z zakonom o prostovoljstvu.

 

  • Zakon o prostovoljstvu, pridobivanje, motiviranje in nagrajevanje prostovoljcev – Pohitite s prijavo.

petek, 13. 10. 2023, od 9.00–16.00 (z odmorom od 12.15 do 13.00)

PRIJAVE: klikni na povezavo

 

V program bodo sprejeli prvih 18 prijavljenih..

Zaradi omejenega števila prijav v LUK prosijo, da se ena oseba prijavi na eno delavnico.

 

 

Objavljeno: 15. 03. 2023

Objavljen razpis Naj prostovoljec/-ka

Mladinski svet Slovenije (MSS) že dvaindvajsetič zapored razpisuje natečaj Prostovoljec/-ka leta, v okviru katerega bodo izbirali najboljše prostovoljke, prostovoljce, prostovoljski projekt, Naj mladinskega voditelja oz. voditeljico in Naj mladinski projekt za preteklo leto. Na natečaj se lahko prijavijo vsi, ki so v svoje dejavnosti v letu 2022 vključevali prostovoljske dejavnosti. K prijavi na natečaj vabijo vse nevladne organizacije, javne institucije, neformalne skupine, posameznike itd. Kot prostovoljstvo razumejo vsako prostovoljsko aktivnost, tudi če je ta potekala izven organizacij in formalnih okvirjev.

 

V kategoriji posameznic in posameznikov bodo izbirali najboljše v 6 kategorijah: Naj prostovoljko in Naj prostovoljca v starostnih skupinah do 19 let, od 20 do 29 let in 30 let ali več, izbrali pa bodo tudi Naj mladinskega voditelja oz. voditeljico. Pri projektih bodo izbirali Naj prostovoljski projekt ter Naj mladinski projekt. Za lažje odločanje za prijavo želijo poudariti, da kot projekt razumejo kakršnokoli organizirano aktivnost, pri kateri je sodelovalo več ljudi, in ni nujno, da gre za projekt v strogo administrativnem smislu.

 

Vse prijavljene prostovoljce in predstavnike sodelujočih organizacij bodo po izteku natečaja, predvidoma junija letos, povabili na zaključno prireditev, kjer bodo podelili nazive in priznanja izbranim prostovoljcem in projektom. V skladu z okoljskimi vrednotami in epidemiološkimi razmerami je letos natečaj objavljen samo na spletu in organizacijam ne bodo pošiljali materialov v papirnati obliki.

 

Pripravljeni imajo 2 ločeni spletni prijavnici, ena je namenjena prijavi posameznega prostovoljca ali prostovoljke, druga pa projektom. Prijavnicam lahko dodate priloge v e-obliki, lahko pa nam jih tudi pošljete po e-pošti na prostovoljec@mss.si ali po navadni pošti na Mladinski svet Slovenije. Priporočena priloga pri prijavi prostovoljk in prostovoljcev (posameznikov) je njihov življenjepis. Vso razpisno dokumentacijo najdete tukaj: Mladinski svet Slovenije | Objavljen razpis Naj prostovoljec/-ka (mss.si)

 

Namen natečaja ni tekmovanje med prostovoljkami, prostovoljci in projekti, ampak vzpodbuda in nagrada za vse, ki sodelujejo kot prostovoljci in prostovoljke ter podpirajo prostovoljstvo v Sloveniji.

Rok za prijavo je ponedeljek, 20. marec 2023.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Objavljeno: 13. 03. 2023

Pripravljeni na Dan za spremembe?

 

15. aprila 2023 bo potekala vseslovenska prostovoljska akcija, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti in ustvarjanju priložnosti, da se čisto vsak lahko preizkusi v vlogi prostovoljke ali prostovoljca. 

 

V organizaciji Slovenske filantropije bo akcija že štirinajsto leto zapored povezala številne akterje po celi Sloveniji.

 

Letos se bodo v okviru 14. Dneva za spremembe po vsej Sloveniji organizirale akcije, ki bodo spodbujale in širile sporočilo Za(čutimo) dobro.

 

Organizacije, šole, vrtci želimo si, da bi tudi letos skupaj v začetku pomladi stopili iz ustaljenih smernic in s prostovoljstvom prispevali k izboljšanju dobrega (počutja) v skupnosti.

 

Rok za prijavo akcij je letos 31. marec 2023.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Objavljeno: 9.1.2023

Anketa: prostovoljstvo v MOK

 

Mestna občina Kranj (MOK) je pridobila naziv prostovoljcem prijazna občina, kar jo zavezuje k sistematičnemu, povezovalnemu in kakovostnemu delu na področju prostovoljstva v kranjski občini. V ta namen smo pripravili anketo, ki predstavlja prvi korak k razvoju najrazličnejših aktivnosti za promocijo in krepitev prostovoljstva ter sodelovanje organizacij na področju prostovoljstva.

 

Dostop do ankete 'Prostovoljstvo v MOK' je na tej povezavi. Vabimo vas, da svoje predloge in mnenja oddate do 20. januarja 2023.

Vašega sodelovanja se veselimo in se vam že vnaprej zahvaljujemo.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Novi ukrepi za kakovostno in vključujoče prostovoljstvo mladih

Evropska komisija je objavila predlog priporočila Sveta EU o prostovoljstvu mladih. Ta predlog je ena od prvih konkretnih pobud Evropskega leta mladih 2022. Namen predlaganega priporočila je povečati vključenost, kakovost, priznavanje in trajnost transnacionalnega prostovoljstva mladih

Predlog Komisije o prostovoljstvu mladih države članice med drugim poziva, naj zagotovijo, da bo dostop do transnacionalnih prostovoljskih aktivnosti izvedljiva možnost za vse mlade, tudi za tiste z manj priložnostmi.  Predlagano priporočilo priznava ključni prispevek prostovoljstva k razvoju spretnosti in kompetenc mladih ter njegovo vlogo pri pozitivnemu soočanju z družbenimi izzivi. 

Preberi več

 


Obvestilo Slovenske filantropije o uvodnih izobraževanjih za prostovoljce. Število mest je omejeno. Prijavite se preko spodnjih spletnih obrazcev.

 

Slovenska filantropija

vabi na

 

UVODNA IZOBRAŽEVANJA ZA PROSTOVOLJCE

V letošnjem letu nadaljujejo z Uvodnimi izobraževanji za prostovoljce na različnih krajih po Sloveniji. Uvodna izobraževanja, ki potekajo v živo, so za opravljanje prostovoljskega dela ključnega pomena. V letošnjem letu so omenjena izobraževanja brezplačna.

 

Izbirate lahko med različnimi termini:

 

  • Ljubljana, 12. in 13. februar 2022
  • Ljubljana, 5. in 6. marec 2022
  • Ljubljana, 2. in 3. april 2022
  • Ljubljana, 14. in 15. maj 2022

 

Uvodno izobraževanje, ki se ga letno udeleži okoli 250 posameznikov, je namenjeno vsem, ki se pripravljajo na prostovoljsko delo, in tudi tistim, ki že delujejo kot prostovoljci. Dotika se splošnih tem, ki so pomembne za izvajanje prostovoljskega dela. Daje širši pogled na področje prostovoljskega dela in  prostovoljko/prostovoljca opozori na nevarnosti v prostovoljskem delu ter usmerja njeno/njegovo ravnanje. Usposabljanje je zasnovano po metodah izkustvenega učenja, vsi udeleženci so povabljeni k raziskovanju posameznih tem ter izmenjavi izkušenj.

 

Poglobimo se v naslednje teme:


• kaj je prostovoljstvo in kakšna je njegova vloga v družbi,
• delo z raznolikimi posamezniki in odnos do stigmatizacije v družbi,
• veliko dajem in še več dobivam, motivacija za prostovoljsko delo,
• odnos med prostovoljcem in uporabnikom,
• komunikacija,
• pravice in odgovornost prostovoljcev,
• etična načela pri prostovoljskem delu.

 

Izobraževanje poteka dva dni, v soboto in nedeljo, prvi dan od 9. do 16. ure in drugi dan od 9. do 16. ure.

 

Kako se lahko prijavite na izobraževanje?


1. Izpolnite prijavnico ali oddajte elektronsko prijavo.
2. Po poteku roka prijave vas bomo v obvestili, ali bomo izobraževanje izvedli (minimalno število udeležencev je osem). V primeru prezasedenosti termina vas bomo prestavili na drugi termin. Datumi naslednjih terminov bodo objavljeni na www.prostovoljstvo.org.

 

Uvodna izobraževanja za prostovoljce so brezplačna in financirana s strani MDDSZEM.

 

Slovenska filantropija si pridržuje pravico, da usposabljanje v primeru premajhnega števila prijav odpove.

Nekaj vtisov udeležencev usposabljanja:


"Bil je odličen vikend, izvedela sem veliko stvari, ki mi bodo koristile ne samo v prostovoljstvu ampak tudi v življenju."
"Všeč mi je bilo, da smo se dotaknili vseh tistih področjih, na katere mnogokrat pozabljamo (tudi kot prostovoljci). Hvala in širimo ideje prostovoljstva še naprej."
"Usposabljanje je bil zanimivo, izčrpno in ne predolgo. Dobil sem veliko primerov iz prakse, ki so po mojem mnenju pomemben del začetka."

 

Za več informacij pišite na: usposabljanja@filantropija.org ali pa pokličite na telefonsko številko: 01 433 40 24.

 

Za Slovensko mrežo prostovoljskih organizacij

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva

Cesta Dolomitskega odreda 11

1000 Ljubljana

T: 01 433 40 24

E: slovenska@filantropija.org

www.filantropija.org

www.prostovoljstvo.org

 

Program Slovenska mreža prostovoljskih organizacij financira Ministrstvo za javno upravo iz Sklada za NVO v okviru Javnega razpisa za podporno okolje za razvoj nevladnih organizacij 2019 – 2023.

Vir: Prostovoljstvo.org

 


Prostovoljstvo na telefonu za klic v duševni stiski

Društvo Zaupni telefon Samarijan februarja 2022 v Ljubljani organizira usposabljanje za nove prostovoljce, ki bodo na voljo na telefonu za klic v duševni stiski. Usposabljanje se bo pričelo 19. februarja 2022 - odvisno od razmer v živo oziroma prek Zooma - in je namenjeno predvsem prostovoljcem, ki bodo prostovoljsko delo opravljali v Ljubljani, Kranju in Novem mestu.

 

Prijave sprejemajo do 31. januarja 2022 preko telefona 01 23 91 673 ali maila samarijan@gmail.com.

 

Vabljeni vsi, ki v sebi gojite občutek za pomoč sočloveku, empatijo in pripravljenost za prostovoljsko delo. Najprej vas bodo povabili na pogovor, kjer boste izvedeli več o samem prostovoljstvu in se prepričali, da vam to res ustreza. Več o tem, kaj pomeni postati prostovoljec na Zaupnem telefonu Samarijan si lahko preberete tukaj: http://www.telefon-samarijan.si/zelis-postati-prostovoljec-3/

 

 Vir: Prostovoljstvo.org