Spodbujanje dojenja

Mestna občina Kranj od marca 2021, v sodelovanju s partnerji projekta Zdravstvenim domom Kranj, Bolnišnico za ginekologijo in porodništvo Kranj ter Gorenjskimi lekarnami sodeluje v nacionalnem projektu pridobivanja naziva Dojenju prijazno mesto, ki ga UNICEF Slovenija izvaja v sodelovanju z Nacionalnim odborom za spodbujanje dojenja (NOSD) in Ministrstvom za zdravje. Program je usmerjen v zagotavljanje podpore doječim materam in družinam v lokalnem okolju.

 

Kaj so ključni poudarki projekta?

 • Pobuda je nova v slovenskem, kot tudi v mednarodnem prostoru. Sloni na dokumentu »10 korakov do Dojenju prijaznega mesta«, ki je osnova za pridobitev naziva.
 • Splošni cilj pobude je povečati pogostnost dojenja pri vseh starostnih skupinah otrok na celotnem področju mesta. S povečanjem pogostnosti dojenja se povečuje raven zdravja pri dojenih otrocih, materah in v celotni družbi. Zmanjšuje se neenakost, izboljšuje se okoljsko stanje in v daljšem časovnem obdobju dojenje hkrati omogoča hitrejši napredek mesta.
 • Mesto, ki se pridruži in uresniči pobudo DPM, pokaže svojim prebivalcem, da jim želi boljše zdravje, manj neenakosti, bolj zdravo okolje in tudi splošni dolgotrajni napredek. Skupnosti pošilja sporočilo, da spoštuje njihove želje in ceni prednosti dojenja za zdravje otroka, družine in skupnosti.

 

Dojenje prinaša številne prednosti za dojenčka in doječo mater. Dojeni otroci primerneje rastejo in pridobivajo telesno maso, so manj bolni in imajo boljši nevrološki razvoj. Edinstvena sestava ženskega mleka, ki vsebuje dejavnike proti okužbi in vnetju skupaj z kožnim stikom pri dojenju, zagotavlja optimalno zdravje, ščiti pred vplivi okolja in spodbuja razvoj otrokovega imunskega sistema. Dojenje pa ima tudi zdravstvene prednosti za doječo mater, saj imajo le-te manjšo možnost, da bodo zbolele za rakom jajčnikov ali dojk, ki sta dva od vodilnih vzrokov smrti pri ženskah. Dlje kot dojijo, manj zbolevajo za številnimi kroničnimi obolenji modernega sveta.

 

Je pa dojenje tudi naložba v boljšo prihodnost družbe. Zaradi številnih zdravstvenih prednosti za mamo in dojenčka je povezano z nižjimi stroški zdravstvene oskrbe. Prav tako je dokazano, da imajo otroci, ki so dojeni, v primerjavi z nedojenimi, višji inteligenčni količnik IQ, kar lahko vpliva tudi na višji potencialni dohodek v prihodnosti. Po ocenah lahko povečanje IQ-ja za vrednost enega standardnega odklona pomeni 17-odstotno povišanje zaslužka v prihodnosti.

 

A čeprav je dojenje naravno, ni vedno enostavno. Številne družbe namreč ne uspejo ustrezno podpreti žensk pri dojenju, zaradi česar večina otrok po svetu ne more v celoti izkoristiti prednosti dojenja. Doječe družine se namreč ob prihodu domov (včasih pa že v porodnišnicah) srečujejo s stiskami pri vzpostavljanju in vzdrževanju dojenja, ki jih nemalokrat poglabljajo še nespodbudni odzivi okolice – bodisi doma, v lokalnem okolju ali na delovnem mestu, pa tudi v zdravstvenih organizacijah ter prek izpostavljenosti agresivnemu trženju mlečnih formul.

 

Materino mleko vsebuje vse, kar potrebuje otrok za zdrav razvoj do 6 meseca starosti. UNICEF in Svetovna zdravstvena organizacija priporočata, da se z dojenjem začne že v prvi uri po rojstvu. V prvih šestih mesecih življenja je najboljše izključno dojenje, s katerim se ob uvajanje dopolnilne hrane nadaljuje vsaj do dopolnjenega 24. meseca starosti otroka.

 

Doječim mamicam je na voljo:

 

 1. Pomoč pri dojenju, ki jo nudijo:
 • Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj izvaja posvete o dojenju skladno s koledarjem dogodkov, ki je dostopen na povezavi https://www.bolnisnica-kranj.si/ .
 • Center za krepitev zdravja izvaja Program priprave na porod in starševstvo (https://www.zd-kranj.si/?subpageid=107 ).
 • V Zdravstvenem domu Kranj izvajajo tudi svetovanje v zvezi z dojenjem in laktacijo saj se v program priprave na porod in starševstvo vključujejo tudi mednarodno certificirane svetovalke za dojenje /certifikat IBCLC/. Informacije, nasvet in pomoč pri dojenju, so na voljo po telefonu od ponedeljka do petka med 7.00 in 7.30 ter 13.00 in 13.30 uro. Vprašanja lahko pošljete tudi po e-pošti in sicer na: patronaza@zd-kranj.si .

 

 1. V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj je na voljo kotiček za dojenje.

 

 

 1. Pravice, ki jih imajo doječe mamice ob vrnitvi na delovno mesto:

 

 1. Priporočila delodajalcem o zaposlenih materah in dojenju:

 

 1. Gradiva o dojenju:

 

 

 

 

V bodoče si bomo prizadevali za vzpostavitev novih kotičkov za dojenje na območju Mestne občine Kranj. Javne zavode, poslovne subjekte in gostinske lokale bomo vzpodbudili k temu, da bodo doječe mamice dobrodošle in s tem dodatno poudariti svojo podporo dojenju. Ker je materino mleko izjemno pomembno za zdravje najmlajših občank in občanov v njihovem najzgodnejšem obdobju, bomo spodbujali dojenje, kjer je to le mogoče, občanom pa pokazali, da visoko vrednotijo zdravje, enakost ter tudi splošni napredek pri doječih mamicah in dojenih otrocih.

 

Nacionalni projekt Dojenju prijazno mesto izvaja UNICEF Slovenija v sodelovanju z Nacionalnim odborom za spodbujanje dojenja (NOSD) in Ministrstvom za zdravje. Preko programa so aktivnosti usmerjene v zagotavljanje podpore doječim materam in družinam v lokalnem okolju.