Nagrade in nazivi

 

Kranj je bil izbran za evropsko destinacijo odličnosti leta 2023 zaradi njegovih dosežkov na področju trajnostnega turizma. Poleg tega je Kranj postal del misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030.

 

Mestna občina Kranj je tudi občina po meri invalidov in je prejela certifikat mladim prijazna občina za obdobje 2022–2026. Prav tako je prejela naziv branju prijazna občina in že šesto leto zapored naziv prostovoljstvu prijazna občina. Kranj se je uveljavil kot srcu prijazna občina z mobilno aplikacijo iHELP za hitrejši klic na pomoč v nujnih situacijah.

 

Mestna občina Kranj je prejela tudi naziv najvarnejše mesto v Sloveniji za leto 2022, kar je posledica izjemnih rezultatov v varnostnih statistikah in uspešnih projektov na področju lokalne varnosti. Prav tako je bila nagrajena kot najbolj e-mobilnostna mestna občina za leto 2021 zaradi celostnega pristopa k e-mobilnosti. MOK uvaja električna vozila, postavlja polnilne postaje in proizvaja svojo električno energijo iz obnovljivih virov.