Ambasadorji lokalne prehranske samooskrbe so posameznice in posamezniki iz Kranja in okolice, ki se trudijo živeti v sozvočju z naravo in se dobro zavedajo, kako pomembna je lokalno pridelana hrana za okolje in zdravje ljudi. Odzvali so se povabilu Mestne občine Kranj, da aktivno sodelujejo pri aktivnostih za povečanje lokalne samooskrbe in po svojih najboljših močeh promovirajo lokalne prehransko samooskrbo.

 


KROVNI VIDEO, ki je nastal z vsemi sodelujočimi


 

Marija Štremfelj, rojena 25. junija 1957 v Kranju, je slovenska alpinistka in športna plezalka. Bila je nosilka zadnje štafete mladosti, ki je krenila s Triglava proti Beogradu 21. marca 1987 .

 

Marija, nekdanja profesorica biologije, je članica AO Kranj, žena Andreja Štremflja, mati treh otrok (od njih sta dva, Katarina in Anže, športna plezalca), babica ... Z možem sta kot prvi zakonski par na svetu osvojila vrh Mount Everesta, Marija tudi kot prva Slovenka.

 

Z možem Andrejem Štremfelj vodi gorske ture, turne smuke in trekinge v Sloveniji in tujini.

 

Živi z naravo in s posluhom za naravo, ljubiteljsko se družinsko ukvarjajo tudi s čebelarstvom, kar s svojim partnerjem predajata tudi potomcem in že s tem uresničujeta lokalni pristop do prehrane in samooskrbnosti.

 

 


VIDEO z zakoncema Štremfelj za promocijo lokalno pridelane hrane in lokalne samooskrbe


 

Andrej Štremfelj se je rodil 17. decembra 1956 v Kranju. Z alpinizmom se je začel ukvarjati pri 16 letih, leta 1982 pa postal tudi gorski vodnik. V zgodovino slovenskega alpinizma se je vpisal 13. maja 1979, ko sta z Nejcem Zaplotnikom kot prva Slovenca in tudi prva Jugoslovana stopila na vrh Mount Everesta. Osvojil je še več drugih osemtisočakov, na Mount Everest pa se je pozneje povzpel še enkrat, z ženo Marijo Štremfelj.

 

Leta 1992 je za osvojitev gore Kangčendzenge z Markom Prezljem prejel Bloudkovo nagrado in Zlati cepin, lta 2018 pa kot prvi slovenski alpinist zlati cepin za življenjsko delo.

 

O svojem življenju je napisal knjigo Kristali sreče, ter skupaj z ženo Marijo tudi knjigo Objem na vrhu sveta.

 

Z ženo še vedno vodita gorske ture, turne smuke in trekinge v Sloveniji in tujini.

 

Njegov način življenja že sam po sebi spodbuja zdrav pristop do prehrane in narave. Česar ne pridelajo sami na domačem vrtu, si priskrbi na lokalni tržnici.

 

 


VIDEO z zakoncema Štremfelj za promocijo lokalno pridelane hrane in lokalne samooskrbe


 

Žiga Jelar je rojen 22. oktobra 1997 v Kranju. Je slovenski smučarski skakalec in glasbenik. Poleg ostalih odličnih rezultatov v športu izstopa 2. mesto na letalnici v Lillerhammerju, ki ga je osvojil 10. marca 2020. 19. marca 2022 je 2. mesto osvojil tudi v poletih v Oberstdorfu. Svojo prvo zmago v svetovnem pokalu je vpisal 25. marca 2022 v Planici, s tem pa prevzel vodstvo v seštevku za mali kristalni globus. 27. marca je s 6. mestom prednost ubranil in tako osvojil tudi naslov najboljšega letalca sezone. Kljub zelo natrpanemu športnemu urniku je v šoli vedno dosegal zelo dobre učne rezultate.

 

Poleg vseh obveznosti je vedno našel tudi čas za glasbo.Poleti 2023 je svoj premierni skok na glasbeni oder kot solo izvajalec s svojim prvim samostojnim koncertom obeležil v domačem Kranju v družbi prijateljev. Skupaj z njim so na odru zapeli znani slovenski glasbeniki Nina Pušlar, Jan Plestenjak, Grega Skočir, Ansambel Saša Avsenika in mnogi drugi. Izdal je tudi svoj prvi album z naslovom Brez pravil z desetimi pesmimi, ki jih je napisal sam.  Ob tem je predstavil prav posebno pesem Zakaj gorijo solze, ki jo je napisal z mislijo na svojo sestro, otroka s posebnimi potrebami.

 

Žiga je oseba z zelo razvitim socialnim čutom, zato se je z veseljem odzval pobudi za sodelovanje pri ambasadorstvu lokalne samooskrbe in prehrane.

 

 


VIDEO z Žigom za promocijo lokalno pridelane hrane in lokalne samooskrbe


 

Vesna Fabjan je rojena 13. marca 1985 v Kranju. Že zelo zgodaj je vzljubila tek na smučeh in je ta naporen šport uspešno usklajevala z obveznostmi v šoli. Prav tako uspešno je tekmovala na tekmah evropskega pokala, osvojila medaljo na olimpijskem festivalu evropske mladine, vrata svetovnega pokala pa si je odprla z zmago na univerzijadi leta 2005. Tri leta pozneje, v 2008, je osvojila naslov svetovne prvakinje do 23 let.

 

Kot predstavnica slovenske tekaško-smučarske reprezentance je Slovenijo zastopala na zimskih olimpijskih igrah kar štirikrat; prvič 2006 v Torinu, nato leta 2010 v Vancouvru, 2014 v Sočiju ter 2018 v Pjongčangu. Na OI igrah v Sočiju je v šprintu osvojila bronasto medaljo.

 

Športno pot je zaključila leta 2020 in se preusmerila v poslovne vode. Po končani karieri vrhunske športnice svoje znanje in izkušnje deli mlajšim tekmovalcem in v zadnjem času skrbi tudi za zdrav življenjski slog starejših generacij. Vesna se ves čas dodatno izobražuje, kar je počela že v času svoje športne kariere.

 

Tako se lahko se pohvali tudi z licenco prehranskega svetovalca. Zaveda se pomembnosti vpliva prehrane na naše počutje in tudi dosežke, o čemer želi ozavestiti še druge, zato ni presenetljivo, da je takoj in z zanimanjem sprejela ponudbo postati  ambasadorka lokalne prehrane in samooskrbe.

 

 


VIDEO z Vesno za promocijo lokalno pridelane hrane in lokalne samooskrbe


 

Ana in Janko Jeglič sta gospodarja na kmetiji Matijovc v Podbrezjah. Na njej sedaj gospodari že deseti rod Jegličev. Priimek Jeglič je v družinski kroniki zapisan že leta 1630, ko se je rodil Andrej Jeglič. Od leta 1657 se je vsem naslednjim gospodarjem njihovo ime začelo s črko J (Jurij, Jakob, Jernej,…). Upajo, da se bo ta tradicija nadaljevala tudi v enajstem rodu.

 

Kmetija se je iz roda v rod povečevala in gospodarsko krepila. Sedaj obdelujejo 23 hektarjev lastnih in najetih zemljišč (njive, sadovnjaki, travniki …) in gospodarijo s 15 hektarji gozda. V zadnjih letih so celotno kmetijo preusmerili v integrirano predelavo: že leta 1991 so začeli z integrirano pridelavo sadja, leta 2001 so nadaljevali z integrirano predelavo zelenjave, v letu 2004 pa še z integriranim poljedelstvom. Leta 2018 so s sadjem in predelavo sadja vstopili v shemo “Izbrana kakovost Slovenije”.

 

Tako Ana kot Janko verjameta v uspešne zgodbe na podeželju, katerega del so kmetije in ljudje, ki z njimi upravljajo. S sodelovanjem pri aktivnostih za promocijo lokalne prehrane in samooskrbe želita potrditi pomembnost lokalnega izvora hrane, ne le za uspešnost lokalnega pridelovalca, pač pa tudi za vse, ki takšno hrano uživajo.

 

 


VIDEO z Ano za promocijo lokalno pridelane hrane in lokalne samooskrbe

 

VIDEO z Jankom za promocijo lokalno pridelane hrane in lokalne samooskrbe


 

Davor se je 4. septembra 1980 rodil v Kranju. Že kot otrok je oboževal šport, vendar ga mati ni videla v tej vlogi, pač ga je usmerjala v glasbene vode. V zgodnjih šolskih letih je obiskoval glasbeno šolo v Kranju, kjer se je učil igranja harmonike, pel v šolskem in cerkvenem pevskem zboru ter postal skavt. A ker izhaja iz tradicionalne nogometne družine – nogomet je igral že njegov praded Franc, potem dedek Marijan - Mači in njegova brata Stane in Anton - Baki ter nazadnje njegov oče Marjan - Barc, je imel nogomet v krvi. V srednji šoli je tako začel aktivno igrati nogomet v NK Zarica. Po nekaj letih igranja ga je oče usmeril v vlogo nogometnega sodnika in z 20 leti je opravil tečaj ter začel s sojenjem nogometnih tekem. To častno vlogo je tako vzljubil, da je še danes aktiven na tekmah 1. SNL in tudi nižjih rangih. V svoji karieri je odsodil stotine tekem in tisočim igralcem (med drugim tudi Josipu Iličiću, Janu Oblaku in Bojanu Jokiču). Ob tem se Davor rad pošali, da so mnogi v tem času, ko jih je kot sodnik spremljal pri njihovih začetkih nogometa, kariero že končali, on pa še vedno opravlja vlogo sodnika. Svojo ljubezen do nogometa in družinsko tradicijo je prenesel na sina Gašperja, ki že od šestega leta trenira nogomet v NK Triglav.

 

Nogomet pa ni njegova edina strast. Podobno ljubezen goji tudi do kuhanja. Otroci OŠ Jakoba Aljaža imajo radi vse, kar skuha Davor, ki je tam vodja kuhinje. Še posebej navdušeni so nad jedmi na žlico kot so ričet, pasulj, celo obara z ajdovimi žganci.

 

Poleg vseh obveznosti je zelo aktiven tudi na lokalno-družbenem nivoju. Že drugi mandat je član KS Planina, kjer opravlja funkcijo podpredsednika. Drugi mandat mu teče tudi kot članu Sveta Zavoda za Šport.

 

Kljub zelo zasedenemu delovnemu urniku se je Davor z zavzetostjo med prvimi pridružil predstavnikom osnovnih šol, ki so se vključili v skupno javno naročanje prek dinamičnega nabavnega sistema (DNS) po Katalogu živil za javno naročanje. Z Mestne občine Kranj (MOK) so ga povabili v ožjo delovno skupino in je s svojimi izkušnjami na tem področju aktivno sodeloval v skrbi za najbolj kakovostne in bolj zdrave obroke, prednostno z naročanjem živil pri lokalnih pridelovalcih in predelovalcih. Z veseljem se je vključil v različne projekte (priprava obrokov v času pandemije covida-19 za učence in dijake v MOK, za nekatere krajevne skupnosti, šolski dogodki, nazadnje pa sodelovanje pri mednarodnem projektu Urbantech).

 

 


VIDEO z Davorjem za promocijo lokalno pridelane hrane in lokalne samooskrbe


 

Matej Mohorič, rojen 19. oktobra 1994 v Kranju,  je vrhunski cestni kolesar, ki navdušuje tako na dirkah kot izven tekmovalnih prizorišč. V mlajših kategorijah je dvakrat osvojil naslov svetovnega prvaka in je tudi eden redkih, ki se lahko pohvali z etapno zmago na vseh tritedenskih dirkah (Giro di Italia, Tour de France, n Vuelta).

 

Matej je kariero začel v kranjskem kolesarskem klubu Sava (sedaj Kolesarski klub Kranj). Njegova prva profesionalna ekipa je bila Connondale, vozil je tudi za ekipo Lampre – Merida, od leta 2018 pa je član ekipe Bahrain-Victorius. Leta 2022 je zmagal na prvem kolesarskem spomeniku sezone, dirki Milano–Sanremo, kjer je s konkurenco opravil tudi po zaslugi vratolomnega spusta in inovacije, potopne sedežne opore, ki jo poznamo iz gorskega kolesarstva. Leta 2023 je postal tudi svetovni prvak v kolesarstvu po makadamu, t. i. gravel kolesarstvu.

 

Zlati maturant in izjemen kolesarski analitik je zelo dejaven tudi na področju dobrodelnosti. Brez oklevanja se je odzval tudi a povabilu k sodelovanju v projektu za povečanje lokalne samooskrbe in promocijo lokalne prehrane.

 

 


VIDEO z Matejem za promocijo lokalno pridelane hrane in lokalne samooskrbe