EVROPSKA DESTINACIJA ODLIČNOSTI 2023 

 

Kranj je bil izbran za evropsko destinacijo odličnosti za leto 2023 s poudarkom na trajnostnem turizmu. Tekmoval je z 20 destinacijami, med katerimi so se v ožji izbor uvrstile še Grevena (Grčija) in Larnaka (Ciper). Kranj je prepričal z dosežki na področju trajnostnega turizma ter konkretnimi programi aktivnosti za leto 2023, ki sta jih nato skozi leto izvajala Zavod za turizem in kulturo Kranj ter Mestna občina Kranj.

 

Zmaga je bila rezultat skupnega dela med občino, zavodom in drugimi deležniki ter podporo lokalnih prebivalcev. Kranj je bil kot zmagovalna destinacija promoviran kot pionir trajnostnega turizma v mednarodnem prostoru.  Zavzemal se je in se bo tudi v prihodnje za cilje evropskega zelenega dogovora. Poleg promocije je prejel tudi strokovno podporo pri uveljavljanju destinacijske blagovne znamke ter trajnostnih prizadevanj.

 

Naziv EDEN 2023 je prinesel veliko priložnost za povečanje turističnega obiska in dvig ugleda Kranja tako v Sloveniji kot  tujini. Projekt EDEN je iniciativa EU, ki prepoznava in nagrajuje manjše destinacije za njihove uspešne prakse trajnostnega turizma. Osrednji cilj projekta je spodbujanje trajnostnega razvoja turizma, saj to koristi gospodarstvu, okolju in ljudem. Kranj je bil zadnji zmagovalec, ki je nosil naziv evropska destinacja odličnosti, saj je Evropska komisija v letu 2024 naziv spremenila v evropski zeleni začetnik pametnega turizma.

 

Preberi več: