Kranj - prestolnica slovenskih Alp

Na mogočni skali, v objemu dveh rek in slovenskih Alp stoji majhno mesto z velikim srcem. Obiskovalcem in domačinom ponuja 6000 let zgodovinske, kulturne in arhitekturne dediščine, zaradi česar je staro mestno jedro že od leta 1983 zaščiteno kot kulturni spomenik. A ima tudi sodobno podobo. Mestni šik najdete v butičnih trgovinicah z lokalnimi izdelki, kulinarična presenečenja mestnih gostincev vabijo h gurmanskim užitkom, skupaj z mestnimi muzeji in galerijami pa je mesto bogato tudi s turističnimi atrakcijami in znamenitostmi.

 

Kranj je čarobno zgodovinsko naselje, ki se dviga na strmih skalah nad sotočjem planinskih rek Save in Kokre. O svoji preteklosti pričajo arheološke najdbe, staro mestno središče, obzidje ter obrambni stolpi.

 

Bogato mestno jedro

Kranj vse leto živahno utripa z bogato ponudbo kulturnih, zabavnih ter tradicionalnih dogodkov, še posebej pa ulice in mestna prizorišča oživijo poleti. Staro mestno jedro s svojimi arhitekturnimi posebnostmi ponuja slikovita in romantična prizorišča s prijetno atmosfero. Zavit v zeleno okolico in obdan s slovenskimi Alpami se mestni šik meša z alpskim mikom in mestnemu vzdušju pridaja svežino. Iz slikovitega mestnega jedra, ki se kot oder za doživetja razprostira nad kanjonom reke Kokre, pogled takoj poleti proti vrhovom slovenskih Alp. Dvatisočaki so od vseh večjih mest Slovenije najbližje prav Kranju.

 

 

To, zaradi česar je Kranj posebej prepoznaven, so:

  • Grob največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna v Prešernovem gaju,
  • Spominski muzej posvečen Prešernu, ter
  • Gledališče poimenovano po dr. Francetu Prešernu z njegovim spomenikom.

 

V središču mesta lahko obiščete tudi Mestno hišo, kjer je na ogled stalna arheološka razstava "Železna nit," Pavšlarjevo hišo, ki predstavlja bogato meščansko stavbo iz 16. stoletja z enim izmed najlepših renesančnih arkadnih hodnikov v Sloveniji, ter Grad Khislstein, ki razkriva utrdbeno zgodovino od antičnega obdobja do zgodnjega srednjega veka.

 

 

V Kranju so številne organizacije in društva izjemno aktivna ter pripravljajo raznovrsten program koncertov, predstav in prireditev za otroke in odrasle. Skozi vse leto potekajo različne prireditve, kot so Prešernov smenj, Prešerno poletje, Teden slovenske drame, Jazz Kamp Kranj, Mednarodni festival likovnih umetnosti, Teden mladih in Kranfest.

Poleg svoje bogate kulturne ponudbe je Kranj tudi znan športni kraj. Priljubljeni športni dogodki vključujejo kolesarske dirke po Kranju, Tek za Kranj – Memorial Vincenca Drakslerja, kasaške dirke, tekmovanja smučarskih skakalcev na 100-metrski umetni skakalnici v Gorenji Savi in še mnoge druge.

 

Mamljiva narava

Zelena okolica in vabljivi hribi, ki obdajajo mesto, so tako blizu, da Kranjčani radi rečejo, da stojijo z eno nogo sredi mestnega vrveža, z drugo pa že v naravi in med hribi. In prav to dodaja mestu alpski mik. Aktivnosti na prostem se ponujajo kar same po sebi: pohodniške, sprehajalne, kolesarske in tekaške poti, alpinizem in gorništvo, ribolov in cela vrsta zimskih športov. Kot prestolnica slovenskih Alp je Kranj središče zimskih in poletnih aktivnosti. Je odlično izhodišče za raziskovanje lepe Gorenjske in nujen postanek na potepanju po Sloveniji. Kranj je namreč mesto blizu vsega. Nahaja se le pet minut od osrednjega slovenskega letališča ter na pol poti med prestolnico Ljubljano in turističnim biserom Bledom.

 

 

Kranj ima tudi obilo naravnih lepot, med katerimi izstopajo Kanjon reke Kokre, Bobovška jezera, Kanjon Save – Zarica in konglomeratna terasa Jelenov klanec.

 

Poleg vseh teh znamenitosti vam Kranj omogoča tudi izlete v čudovito okolico in pohode po bližnjih hribih. Seveda pa imate možnost prenočitve v Kranju, saj ponuja približno 700 turističnih namestitev v različnih hotelih, apartmajih, zasebnih sobah in gostiščih.

 


Kranj je zagotovo eno najbolj očarljivih mest v Sloveniji, ki ga, z zeleno kuliso v ozadju in urbanim mestnim življenjem, preveva tako pristen alpski mik kakor tudi mestni šik. Je kulturno srce Slovenije ter središče Gorenjske in prestolnica slovenskih Alp.