Kaša, žganci, zelje – Dediščina prehrane na Gorenjskem za sodobno rabo

Mestna knjižnica Kranj
21. 9.
ob 18.00
- 21. 09. ob 20.00
Pred 20. stoletjem naši kmečki predniki skoraj niso imeli izbire: jedli so, kar so pridelali. V 20. stoletju so se prehranjevalne navade z zaposlitvijo zunaj doma in novimi izdelki spremenile. Razlike med mestom in podeželjem so se brisale - tudi pri kuhinjski opremi in nakupih v trgovinah. Izdelki živilske industrije in vožena živila so postali pomemben del vsakdanjih obrokov. Delavci v tovarnah in šolarji so sprva malico nosili s seboj, organizirana družbena prehrana pa jim je zagotovila tople obroke. Dandanes smo Gorenjci še navezani na zemljo, zavedamo se pomena gorenjskih kmetij in lokalne samooskrbe z osnovnimi živili. Recepti gorenjskih jedi, predstavljeni v knjižni in spletni obliki, nas povezujejo. Znanje kuhanja različnih starih jedi je zaželeno, kar dokazuje udeležba na tečajih in delavnicah. Več boste izvedeli v predavanju strokovnjakinj iz Gorenjskega muzeja. Vabljeni.
Povezava do dogodka