Aprila se v Kranju spominjamo dveh legend

Aprila se v Kranju spominjamo Josipa Slavca, najpomembnejšega slovenskega gradbenika, ki se je vpisal tudi v kranjsko zgodovino, in Nejca Zaplotnika, enega najbolj prepoznavnih alpinistov svojega časa.

 

Stavbenik Josip Slavec sodi med najpomembnejše slovenske gradbenike v Sloveniji. Doprsni kip Josipa Slavca stoji na pročelju nekdanjega hotela Stara pošta v Kranju, ki ga je gradilo Slavčevo podjetje. Med njegove zgodovinske kranjske dosežke sodijo tudi Adamičeva hiša na Maistrovem trgu, arkade Roženvenskega stopnišča in Prešernovega gledališča Kranj, nekdanji hotel Jelen ter druge gradnje, ki še danes dajejo pečat staremu Kranju.

Ena izmed najbolj značilnih kranjskih podob Josipa Slavca pa je zagotovo Gaštejski klanec, obsežni gradbeni projekt tedanje glavne dovozne žile v Kranj ter Gorenjske. Betonski zidovi Gaštejskega klanca, ki so razdeljeni v pet odsekov in razčlenjeni s stebri iz klesanih kamnov ter zaključeni z oboki, še danes veljajo za velik gradbeni dosežek.

 

Alpinist Nejc Zaplotnik pa je eden najbolj prepoznavnih alpinistov svojega časa, ki je nekaj let svojega dela posvetil tudi učenju športne vzgoje na OŠ Staneta Žagarja v Kranju. Nejc Zaplotnik se je smrtno ponesrečil 24. aprila 1983 pod osemtisočakom Manaslujem v nepalski Himalaji. Doprsni kip Nejca Zaplotnika stoji pred Bežkovo vilo v Kranju, kjer ima svoje prostore Planinsko društvo Kranj. Kranjski alpinistični legendi je Mestna občina Kranj leta 2003 posthumno podelila naziv častni občan Kranja.

 

»Kranj je mesto gorništva, alpinizma, planinstva. Kranj je mesto ljudi, ki od nekdaj hodijo navzgor. Imajo pot in imajo cilje. Nejc Zaplotnik in Josip Slavec sta bila vizionarja, ki sta znala hoditi za svojimi sanjami. V teh trenutkih je prav optimizem zelo pomemben, in črpamo ga tudi ob spominu na legende, kot sta onadva. Verjamem, da bomo že kaj kmalu v običajnem ritmu v Kranju spet lahko sledili svojim sanjam,« je ob spominu na kranjski legendi dejal župan MOK Matjaž Rakovec.

 

image