Civinet forum: Kranj z velikimi koraki v trajnostno mobilnost

V Kranju je 14. junija 2019 potekal četrti Civinet forum – srečanje predstavnikov mest Slovenije, Hrvaške in jugo-vzhodne Evrope, združenih v mreži CIVINET SLO-HR-JV Evropa. Vsakoletno srečanje je namenjeno izmenjavi dobrih praks s področja trajnostne mobilnosti in varovanja okolja. Tokrat sta ga pripravila Mestna občina Kranj in združenje Odraz iz Zagreba.

 

CIVINET  foruma se je udeležilo 40 predstavnikov iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Severne Makedonije. Tokratna tema Civinet foruma je bila »Vključevanje občanov k spremembam potovalnih navad«. Zbrane udeležence je pozdravil župan MO Kranj Matjaž Rakovec in predstavil ukrepe, ki jih občina izvaja in pripravlja na področju trajnostne mobilnosti. Nekatere izmed njih so si udeleženci po zaključku teoretičnega dela foruma pod vodstvom Andreja Zalokarja iz Komisije varno kolesarim ogledali tudi na terenu. Udeleženci so pred Mestno občino Kranj lahko videli, kako se parkirna mesta počasi umikajo ukrepom trajnostne mobilnosti (kolesarska stojala, Avan2GO, polnilnice za e-avtomobile). Spoznali so se s sistemom izposoje koles KRsKOLESOM in preizkusili vožnjo z električnimi kolesi. Navdušeni so bili nad načinom naročanja KRANVAJA in se z njim tudi popeljali po ulicah starega Kranja. Na voljo je bila tudi vožnja z E-rikšo, ki je primer dobrega sodelovanja med občino in zasebnim podjetjem Studio Oreh.  Srečanje se je zaključilo s skupnim kosilom v starem Kranju, kjer so gostitelji postregli s »kranjskim triom« – klobaso, štruklji in pijačo.

 

 

Na Civinet forumih so zelo pomembna medsebojna osebna srečanja, ki velikokrat pomenijo tudi konkretne rezultate. Takšen je tudi primer mesta Veles iz Makedonije, katerega župan se je na enem izmed takšnih srečanj spoznal s podžupanom Ljubljane, prof. Janezom Koželjem, in z njegovo pomočjo začel v svojem mestu uvajati podobne ukrepe, kot jih na tem področju uspešno uvaja Ljubljana.

Civinet forum: Kranj z velikimi koraki v trajnostno mobilnost Civinet forum: Kranj z velikimi koraki v trajnostno mobilnost
Kategorije:
aktualno