Skoči na glavno vsebino
Za medije

Človek, ne jezi se!

29. 7. 2022

Z očetom, ki šteje 87 let, še danes rada igrava igro človek, ne jezi se! Bistvo je seveda v najinem druženju, saj to ni igra, pri kateri bi človek lahko ustvarjal kakšne strategije. Največ, kar se lahko odločiš, je, ali boš imel več figuric hkrati v igri, če kocka večkrat pade na šest, ali pa boš z eno hitel proti cilju. Ali nasprotnika izbiti, če imaš izbiro. Večinoma preostalo določi kocka.

 

Se mi pa igra na trenutke zdi dobra prispodoba za (moje) županovanje. Da ne bo napačno razumljeno: primerjava ni dobesedna v smislu, da nimam vpliva na spremembe. So pa situacije, v katerih bi želeli drugače, a to ni odvisno od MOK. Delo opravljam s srcem in mi ni težko niti na polju rdečih figur, kjer so največji izzivi. Če ta barva doma sicer pomeni ljubezen in še kaj, kar ne sodi v javnost, si v službi pod njo predstavljam pereče teme. Ena takšnih, ki ni v naši pristojnosti, je problematika priseljevanja tujcev, ki dobivajo dovoljenja za bivanje v Kranju. Večkrat me sprašujejo, kaj namerava občina storiti glede priseljevanja. Ker imamo slučajno prostore v isti stavbi kot državna upravna enota, ki pa za to je pristojna, ljudje reševanje te problematike pripisujejo občini in županu. Zato smo že večkrat predlagali spremembo zakonodaje, s katero bi zamejili s tem povezane težave, ustanovili smo posebno delovno skupino s predstavniki različnih institucij, ki se s tem ukvarja – pa za to nismo pristojni. Nekdo se je moral lotiti tega. A »kocka« s strani ustreznih institucij še ni dala števila pik, da bi figure prišle na cilj. Vendar bomo vztrajali, da se to reši.

 

Tako kot smo na MOK že dokazali, da lahko uresničimo tudi projekte, ki so prej veljali za »nemogoče«: odprli smo pot na Majdičev log; na državni ravni so nam odobrili izvoz AC sever, za katerega smo se res neumorno borili; delamo novo telovadnico na Osnovni šoli Staneta Žagarja, zgradili smo pločnike, kjer jih ni bilo – denimo pri Ibiju; zgradili bomo nadhod nad državno cesto; prvič v zgodovini občine smo uvedli participativni proračun, da občani lahko odločate o porabi denarja za svoje okolje. Ti projekti me spominjajo na modre figurice, saj smo za izvedbo potrebovali dobro mero modrosti in prilagodljivosti.

 

Moje najljubše figure priljubljene igre so zelene. Predstavljajo zdravo in trajnostno okolje, dobro za nas in prihodnje generacije. Naš občinski projekt E-mobilnost je pripeljal do tega, da se vsa občinska uprava in vsi javni zavodi v Kranju vozimo z električnimi vozili, ki jih napajamo iz sončnih celic. Kmalu pričakujemo v Kranju električne avtobuse. Evropska komisija nas je izbrala v misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030 ...

 

A žal – tudi tu nas večkrat izbije rdeča. Recimo odmetavanje odpadkov v kanjon Kokre, ki je kljub tradicionalni čistilni akciji in rednemu čiščenju Komunale Kranj vedno znova poln odpadkov. Lepo prosim vse, odpeljite smeti do ustreznih zabojnikov ali v zbirni center na Zarico. Z odmetavanjem škodite tudi sebi, ne le drugim. Našel pa se je celo »junak«, ki je že štirikrat izpulil in odvrgel koš za smeti (dvakrat ga je popolnoma uničil) v Kokro, naš vodni biser.

 

Kar se tiče rumenih figur, jih tokrat prepuščam vam: naj vas v prispodobi sonca vse poletje polnijo s pozitivno energijo. Ime igre pa naj glede jeze za vse velja tudi dobesedno, in svet bo hitro lepši! Se vidimo! 

« Seznam člankov