Dobrodelni kolesar Matjaž se je ustavil tudi v Kranju

Kolesar Matjaž Hribljan, član Kolesarskega kluba Jan Sport iz Vrhnike, je 19. julija začel 13-dnevni dobrodelni projekt "212 OBČIN". Do konca julija bo prekolesaril vseh 212 slovenskih občin in ob tem ozaveščal o obolenju ALS, ki zaenkrat še ni ozdravljivo. Deseti dan ga je pot pripeljala tudi v Kranj, kjer ga je sprejel podžupan Robert Nograšek.

 

24-letni Matjaž Hribljan, doma iz Ivanjega sela pri Uncu, si je zadal, da v dobrodelnem kolesarskem projektu 212 občin v 13 dneh prekolesari skoraj 2.600 kilometrov in ob tem premaga kar 30 tisoč metrov višinske razlike, med obiski posameznih občin pa opozarja na hudo nevrološko motnjo – amiotrofično lateralno sklerozo – ALS. Gre za hitro napredujoče nevrološko obolenje, ki zaenkrat še ni ozdravljivo, v Sloveniji pa se z ALS sooča približno 150 ljudi.

Mladi kolesar ob tem skupaj z Društvom distrofikov Slovenije in kolesarskim klubom Jan Sport zbira sredstva za sofinanciranje fizične pomoči ALS obolelim na domu, nakupu električne postelje in stropnega dvigala. Več o akciji si lahko preberete na spletni strani Društva distrofikov Slovenije in FB strani “212 občin”, vsak, ki želi, pa jo lahko podpre na način, da s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo ALS5 na 1919 prispeva 5 evrov.

 

Dobrodošlica s harmoniko

Danes je Matjaž Hribljan v popoldanskih urah prispel tudi v Kranj, na poti iz Naklega so se mu pridružili kolesarji Kolesarskega kluba Kranj, Jaka Marolt, Gal Oblak, Jakob Sagadin, Maj Flajs, Miha Mohorič in Luka Ziherl, in skupaj z njimi se je ustavil na krajšem obisku v stavbi Mestne občine Kranj. Tam ga je sprejel podžupan Robert Nograšek in mu čestital za dobrodelnost, ki jo izvaja že deseti dan zapored in zahteva precejšnje napore, ter se zahvalil za njegov postanek v Kranju. Izrazil je prepričanje, da je akcija dobro organizirana in promovirana tudi prek družabnih omrežij, zato je in še bo zagotovo dosegla veliko število ljudi in se bo nabralo tudi več sredstev za pomoč obolelim za ALS. Za popestritev je s harmoniko poskrbel še en uspešni mladi član KK Kranj, Bor Nograšek.

Matjaža na poti spremljajo prijatelji kolesarji, člani in podporniki društva, celotno turo pa v živo prenašajo na Twitchu. Trasa, ki jo bo Matjaž zaključil v Postojni, je dostopna na tej povezavi.

Kategorije:
aktualno