Evropska komisija izbrala Kranj v misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030

Evropska komisija je razkrila 100 mest, ki so se uvrstila v misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030. Med njimi je tudi Kranj. Na poziv se je prijavilo več kot 360 mest, tudi osem slovenskih, med katerimi je komisija izbrala tri.

 

V misijo podnebno nevtralnih in pametnih evropskih mest do leta 2030 je Evropska komisija vključila tista, ki se nahajajo v državah članicah Evropske unije. Dodatno je izbrala še 12 mest v državah, ki so povezane z Obzorjem Evropa, programom Evropske unije za raziskave in inovacije. Po podatkih Evropske komisije v urbanih območjih prebiva 75 odstotkov prebivalcev Evropske unije, na svetovni ravni pa urbana območja porabijo 65 odstotkov energije in povzročijo več kot 70 odstotkov izpustov ogljikovega dioksida. Prav zato poudarjajo, da je zelo pomembno sodelovanje izbranih mest, ki bodo pozneje lahko pomagala tudi drugim na poti do podnebne nevtralnosti. Misija bo razpolagala s 360 milijoni evrov iz programa Obzorje Evropa za obdobje 2022–2023 na poti k podnebni nevtralnosti do leta 2030.

Evropska komisija bo v naslednjem koraku izbrana mesta povabila k oblikovanju celovitega načrta za podnebno nevtralnost na vseh področjih – od energetike do toplotne izolacije stavb, ravnanja z odpadki do prometne preobrazbe –, vključujoč investicijske načrte. V procesu se bodo povezali tudi prebivalci, raziskovalne institucije in zasebni sektor.

 

»Zelo smo veseli novice iz Bruslja. Evropska komisija je izbrala Kranj v misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030, kar pomeni, da smo izpolnili prvi cilj v tem projektu. Na Mestni občini Kranj veliko pozornosti namenjamo razvoju Kranja v trajnostno, zeleno in pametno mesto. Naš najbolj odmeven projekt je e-mobilnost, ki smo ga začeli konec leta 2020. Zdaj bomo zgodbo še nadgradili. Nadaljevali bomo z nekaterimi že zastavljenimi projekti in skupaj snovali nove. Naslednji korak je podpis pogodbe o podnebnem mestu, ki bo vsebovala tudi akcijski načrt, prilagojen Kranju. Naš glavni cilj je postati podnebno nevtralno mesto do leta 2030.  Zavedamo se, da nas čaka veliko dela in povezovanja na vseh ravneh za doseg zastavljenega, a verjamemo, da s skupnimi močmi uspešno pridemo do cilja,« je povedal župan Matjaž Rakovec.

 

 

Kategorije:
sporocila-za-javnost