Fotografije Kranja na Japonskem

Fotografsko društvo Janez Puhar Kranj je v sodelovanju z Mestno občino Kranj in japonskim mestom Fukui pripravilo razstavo fotografij o Kranju v deželi vzhajajočega sonca. Gostitelji so jo postavili ob obisku župana Matjaža Rakovca, in sicer na najbolj frekventno lokacijo v središču mesta ob železniški postaji. Pod razstavo se je podpisalo 15 avtorjev in avtoric tega kranjskega fotografskega društva.

 

Na poziv k sodelovanju se je odzvalo 23 članic in članov Fotografskega društva Janeza Puhar Kranj. Umetniški svet društva je izbral 30 fotografij, prispelo pa jih je kar 260. »Razstava na Japonskem nam izredno veliko pomeni, saj gre za redko priložnost, da ljudje iz drugih krajev in z drugačno kulturo na svoj način doživijo utrinke, ki jih imamo sami na dosegu sprehoda ali kratke vožnje,« je povedala predsednica društva Valerija Jenko.

 

Motive Kranja, pa naj bo to narava, kultura, šport ali ulična fotografija, so prispevali Aleksandra Jereb, Aleš Komovec, Amalija Jenko, Andreja Janša, Damjan Černe, Dare Jazbinšek, Emil Božnar, Klavdija Žitnik, Matej Artač, Miha Mekuč, Simon Krejan, Tine Založnik, Vasja Doberlet, Valerija Jenko in Viljem Beguš.

 

»Verjetno fotografije prikažejo, da smo na svoje mesto in njegovo okolico zelo ponosni in da nam nudi ogromno navdiha ter možnosti za umetniško udejstvovanje, izražanje in lastno rast. Arhitektura, ožja in širša okolica, zanimivi ljudje, ki v mestu živijo, ter mnogoteri dogodki dajejo mestu dušo. Fotografinje in fotografi lahko le upamo, da s fotografijo ta utrip ujamemo in ga predstavimo drugim,« je sporočilo, ki so ga z raznolikimi kadri poslali na Japonsko, razkrila Valerija Jenko, in dodala, da je društvo na Japonskem razstavljalo prvič.

 

Občina Fukui bo do konca leta razstavo pokazala še na drugih lokacijah v mestu, in sicer med 1. in 20. majem v mestni hiši, poleti v muzeju umetnosti in na turistični zvezi, jeseni pa v preddverju koncertne dvorane.