Gorenjski hekaton: v nekaj urah do odličnih rešitev

V petek, 20. oktobra 2023, je v Kovačnici potekal Gorenjski hekaton, kjer so mladi inovatorji dokazovali svojo kreativnost in sposobnost reševanja izzivov. Dogodek je bil organiziran v sodelovanju s podjetji, združenimi v programu Bionika, in Mestno občino Kranj.

 

Gorenjski hekaton je udeležencem ponudil priložnost, da razvijajo svoje inovativne zamisli, sodelujejo s podjetji ter se učijo od izkušenih mentorjev, podjetjem pa svež pogled na predstavljene izzive, uvid v nabor perspektivnih mladih iz bližnje okolice.

 

 

Sodelovalo je 11 ekip iz različnih šol in fakultet, vključno z Gimnazijo Kranj, Gimnazijo Franceta Prešerna Kranj, Gimnazijo Škofja Loka, Šolskim centrom Kranj, Ekonomsko fakulteto, Filozofsko fakulteto ter Fakulteto za organizacijske vede. Ekipe so reševale izzive podjetij Lotrič Meroslovje, d. o. o., Iskraemeco, d. d., Kontron, d. o. o. in Kovačnica – podjetniški inkubator Kranj.

 

Sodelujoči so se čez dan soočili z izbranimi izzivi, mentorji pa so jih vodili skozi brainstorming, raziskavo problema, pripravo rešitev in vizualnih predstavitev ter končno pripravo pitcha (kratka predstavitev (poslovne) ideje). Dogodek je prinesel tudi priložnosti za mreženje in izmenjavo izkušenj s strokovnjaki iz sodelujočih podjetij: Romanom Kužnarjem iz Kontrona, Klemenom Žbontarjem iz Iskraemeca ter Klemenom Čufarjem in Katjo Lotrič Kejžar iz Lotrič Meroslovja.

 

 

 

Ocenjevalci vizualnih predstavitev in pitchev so bili Ana Vizovišek in Tomaž Lanišek iz Mestne občine Kranj, Katja Lotrič Kejžar iz podjetja Lotrič Meroslovje, Andrej Ciglič iz Iskraemeca, Janez Öri iz podjetja Kontron in Nives Justin, vodja Kovačnice.

 

Zmagovalne ekipe so prejele nagrade v skupni vrednosti 2.400 evrov, pri čemer je prvo mesto prineslo 1.200 evrov, drugo mesto 800 in tretje mesto 400 evrov:

  1. mesto: Loški mnogoceličarji (izziv: Calibration Smart Box) iz Gimnazije Škofja Loka
  2. mesto: LET (izziv: zvišanje deleža mladih podjetnikov na Gorenjskem) iz Gimnazije Franceta Prešerna
  3. mesto: Iskra (izziv: avtomatizacija delavnega prostora) iz Šolskega centra Kranj

 

Taja Nograšek, glavna organizatorka dogodka, je po uspešnem zaključku dodala:

»Ko se boste naslednjič vprašali, kaj lahko narediti v desetih urah, se spomnite na prvi GORENJSKI HEKATON! Inovativne rešitve, ki so se rodile, če smo popolnoma iskreni, zgolj v štirih urah, so osvetlile prihodnost gorenjskega podjetništva. Zahvaljujem se sodelujočim ekipam, mentorjem, partnerjem ter še posebej celotni kovaški ekipi, da ste s svojim entuziazmom doprinesli k uspešni izvedbi dogodka. Naj se od dobrih idej iskri še naprej!«

 

Podžupan Mestne občine Kranj, Janez Černe:  

»Prostore Kovačnice smo lani obnovili, da bi se tukaj kalili mladi in inovativni ljudje. Te današnji svet, prežet s tehnologijo, nujno potrebuje. S svojimi idejami namreč soustvarjajo našo prihodnost, na dogodkih, kakršen je Gorenjski hekaton, pa tudi svojo lastno. Tu namreč delajo z izkušenimi mentorji iz uspešnih gorenjskih podjetij, kar je obenem priložnost, da se z njimi dogovorijo tudi za nadaljnje sodelovanje. Ravno to je cilj Mestne občine Kranj: da v sodelovanju z BSC, ki upravlja s Kovačnico, in prek programov, kot je PONI Gorenjska, spodbujamo mlade podjetnike in zagonska podjetja v Kranju, jim zagotavljamo odlične razmere za razvoj njihovih inovativnih in poslovnih idej, jim olajšamo poti do vodilnih delodajalcev v regiji ter jim omogočimo, da delajo tam, kjer so doma. Obenem pa prek projekta Bionika poskušamo zadovoljiti potrebe gospodarstva po kompetentnih kadrih z znanji iz informacijsko-komunikacijske tehnologije, ki jih kronično primanjkuje.«

 

 

Nekaj utrinkov z dogodka