Gorenjski muzej vabi na ogled razstave Klementine Golija

V Galeriji Prešernove hiše ter v Galeriji in Stebriščni dvorani Mestne hiše so odprli razstavo akademske slikarke in magistrice likovnih del Klementine Golija. Razstava z naslovom Več kot pogled, slike 2010‑2020, je sicer na ogled že nekaj tednov, kasnejšemu uradnemu odprtju je namreč botrovala epidemija. Razstavo je pripravil Gorenjski muzej v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj ‑ Ormož, Muzeji radovljiške občine ter Medobčinskim muzejem Kamnik.

 

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je ob odprtju dejal, da je razstava tako pomembne in priznane avtorice še en dokaz več, da mesto Kranj živi, dela in podpira ustvarjalnost in kulturo. »Prejeta številna priznanja in nagrade, tako na državni kot mednarodni ravni, le še potrjujejo pomembnost umetniških likovnih del Klementine Golija, na katera smo v Kranju izredno ponosni. O številu razstav, samostojnih in skupinskih, lahko govorimo v presežkih. Klementina Golija je izredna mojstrica v vseh pogledih in zna povezati ljudi in umetnost,« je v svojem nagovoru ob odprtju poudaril kranjski župan.

Klementina Golija je svoja izobraževalna leta preživljala na umetniški akademiji v Milanu. Na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje pa je končala podiplomska študija grafike in slikarstva. Svoja znanja, talent in vrednote si je nabirala po vsem svetu, od Milana do Bostona in New Yorka ter Pariza. Je tudi prejemnica naziva docentka za področje slikarstva ter članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Živi in dela kot samostojna likovna umetnica v Kranju, kjer je leta 2007 prejela tudi nagrado Mestne občine Kranj.

V Galeriji Mestne hiše bo razstava na ogled do 15. junija 2020, v Stebriščni dvorani Mestne hiše in v Galeriji Prešernove hiše pa do 21. junija 2020.

 

Razstava Klementine Golija