Gorenjski župani soglasno podprli kandidaturo Kranja z Gorenjsko za naziv EPK2025

Na seji Sveta gorenjske regije so se župani gorenjskih občin seznanili s potekom projekta kandidature Kranja z Gorenjsko za Evropsko prestolnico kulture leta 2025.

Kranj je že oddal uradno namero o sodelovanju na razpisu Ministrstva za kulturo, do konca letošnjega leta mora oddati še bid-book oziroma knjigo ponudbe, ki bo kar se da široko zastavljena in bo vključevala kar največ področij delovanja regije. Konkretnejši program, projekti in investicije bodo predmet drugega kroga, če se bo Kranj uvrstil med tri najuspešnejša mesta-kandidate, od katerih bo eno leta 2025 nosilo ta prestižni naslov.

Kranj z Gorenjsko svojo kandidaturo utemeljuje na že obstoječih in novih razvojnih dokumentih, kot so Regionalni razvojni program regije 2021-2027, novelacija Trajnostne urbane regije-TUS, Strategija razvoja turizma ter lokalni kulturni programi mest in občin. Kandidatura Kranja pa sovpada tudi z novo evropsko finančno perspektivo, ki bo podlaga za črpanje sredstev in razvoj strategij. Želja pripravljavcev kandidature je bila, da se vse gorenjske občine in institucije v regiji povežejo v podporo kandidaturi, kar so župani tudi soglasno storili z mislijo, da je končno prišel čas, da Gorenjci stopimo skupaj in se povežemo.