Inovativna 3D zebra za bolj varno šolsko pot v Predosljah

Mestna občina Kranj s prvim navidezno tridimenzionalnim prehodom za pešce

 

Pred Osnovno šolo Predoslje so danes v uporabo predali prvo 3D zebro v Mestni občini Kranj. Kranj se je namreč pridružil projektu »Varno ima vedno prav« zavarovalnice Generali in Zavoda Varna pot, katerega cilj je zagotavljanje večje varnosti pešcev, posebej otrok in starejših, kolesarjev in voznikov skirojev. Z umeščanjem inovativnih »tridimenzionalnih« prehodov za pešce, ki je del omenjene preventivne akcije, želijo v območjih umirjenega prometa zmanjšati število žrtev in voznike spodbuditi k dodatnemu zmanjšanju hitrosti in večji pazljivosti.

 

Projekt 3D zeber je plod sodelovanja zavarovalnice Generali, Zavoda Varna pot in zainteresiranih občin. Akcijo 'Varno ima vedno prav« so zagnali lani in tako prve štiri 3D zebre zarisali v občinah Velenje, Ptuj in Ljubljana, letos pa s tem nadaljujejo in so tako v uporabo predali še novih sedem tridimenzionalnih prehodov za pešce. Prehod pred OŠ Predoslje je prvi v Mestni občini Kranj (MOK) in najverjetneje za zdaj tudi edini na Gorenjskem.

 

Za zaris 3D zebre na tej lokaciji je na spletnem glasovanju oddalo glas kar 70 odstotkov vseh sodelujočih, medtem ko je bil drugi predlog v okviru akcije na še eni prometno dokaj obremenjeni šolski poti, pred Podružnično šolo Kokrica.

3D zebra je videti kot navidezna ovira na cestišču, zaradi česar vozniki dodatno zmanjšajo svojo hitrost, ki je na tem območju že omejena, saj se prehod nahaja na območju umirjenega prometa.

»Ta zebra je res nekaj posebnega, nemogoče, da je ne opaziš že od daleč. Prepričan sem, da bodo odslej vozniki tukaj vozili precej bolj počasi in pazljivo. Žal je letos prav tukaj prišlo do prometne nesreče, a k sreči otrok ni bil huje poškodovan. V Mestni občini Kranj vsako priložnost izkoristimo za poziv voznikom k upoštevanju prometnih pravil in vožnji s prilagojeno hitrostjo, z različnimi ukrepi pa poskušamo še dodatno zaščititi najbolj ranljive udeležence v prometu – tudi s prehodi za pešce, opremljene s sodobno senzoriko. V ta nabor pa sodi tudi 3D zebra, zato se Zavarovalnici Generali in Zavodu Varna pot zahvaljujem za to pobudo. Upamo, da to ne bo edina taka zebra v Kranju,« je ob novi pridobitvi povedal župan MOK Matjaž Rakovec.

 

 

Številke Sloveniji niso v prid

»Leto 2021 si bomo z vidika varne mobilnosti zapomnili z grenkim priokusom. Število umrlih se je namreč v primerjavi z preteklim letom povišalo za 42,5 odstotka. Tako smo žal cilj Resolucije nacionalnega programa varnosti cestnega prometa 2013–2022 s predvidenimi 77 smrtnimi žrtvami presegli za kar 48 odstotkov. Tudi analiza napredka držav EU 2019–2021 je Slovenijo umestila na dno lestvice kot državo z najmanjšim napredkom. Skupno število umrlih ranljivih udeležencev cestnega prometa je v letu 2021 znašalo 53 odstotkov vseh umrlih, njihov delež je tako v letu 2021 največji v zadnjem petletnem obdobju. Ne pozabimo pa, da ima vsak od njih svoje ime, priimek in svoje najdražje. Številke so, žal, dovolj zgovorne,« je na dogodku v Predosljah izpostavil Robert Štaba iz Zavoda Varna pot.

Zaskrbljujoči podatki so k ukrepanju spodbudile tudi zavarovalnico Generali, ki z zagotavljanjem večje varnosti uresničuje svoje poslanstvo. Član uprave Generali zavarovalnice Matija Šenk je ob predaji nove 3D zebre v uporabo povedal: »Skupaj z Zavodom varna pot in občinami želimo na inovativen način opozoriti na problematiko prometne varnosti ter z ozaveščanjem prispevati k znižanju števila prometnih nesreč na območjih umirjenega prometa. 3D zebre vidimo kot dolgoročne, trajnostne rešitve za večjo varnost, s katerimi gradimo vseživljenjska partnerstva na vseh področjih, tudi na področju preventive v prometu.« 

 

Za novo pridobitev, zaradi katere bo šolska pot v Predosljah bolj varna, se je zahvalila tudi ravnateljica OŠ Predoslje Janja Sršen. Dogodek ob predaji nove 3D zebre so s kulturnim in zabavnim programom popestrili tudi učenke, učenci in vrtčevski otroci iz te predmestne šole, za posebno presenečenje pa je s svojim nastopom poskrbel reper Trkaj s pesmijo »Varno ima vedno prav«. Ta otroke in vse udeležence v prometu opominja na napake, ki jih v prometu delamo vsi, tako pešci kot tudi kolesarji in vozniki. Prenaša pa zelo pomembno sporočilo: »Ko se enkrat zgodi, ne morš cajta nazaj dat« – ko se zgodi nesreča, ni več mogoče zavrteti časa nazaj, zato previdnost v prometu velja v vsakem trenutku.

 

 

Avtor fotografij: Anže Krže/Mediaspeed

Kategorije:
aktualno