Izid kataloga z razstave Po sili vojak II

Razstava Po sili vojak II, ki govori o prisilno mobiliziranih Gorenjcih in Korošcih v redno nemško vojsko med leti 1943 – 1945, se konec februarja 2020 zaključuje. Ob tej priložnosti je izšel tudi izjemno lično oblikovan katalog z istoimenskim naslovom.

Predstavitev kataloga bo v četrtek, 6. februarja 2020, ob 19. uri v Vojnomirovi dvorani Ullrichove hiše v Kranju, Tomšičeva 43.

 

V nemško vojsko je bilo prisilno mobiliziranih več kot 12.000 Gorenjcev in Korošcev, več kot dva tisoč jih je tam izgubilo življenje. V treh desetletjih od prve razstave so bile objavljene številne knjige spominov in posnete mnoge izjave prisilnih mobilizirancev, izšlo je nekaj znanstvenih člankov, predvajan je bil dokumentarni film in še bi lahko naštevali. Leta 2001 je Jože Dežman zbral razpoložljive, predvsem dnevnike in spominske zapise prisilnih mobilizirancev, v antropološko skico generacije. Potem je znanstveno obravnavo gorenjskih prisilnih mobilizirancev prevzela Monika Kokalj Kočevar in jo delno sklenila z doktorsko nalogo in njeno knjižno objavo leta 2017. Za razstavo je iz zbirk zbrala nosilne predmete, dokumente, fotografije.  Razpoložljive vire za koroške mobilizirance je zbral Marjan Linasi. Uroš Košir kot zbiralec in raziskovalec predstavlja tako značilno opremo enot s slovenskimi mobiliziranci kot dragoceno zbirko predmetov, dokumentov in fotografij, ki ilustrirajo življenjske razmere in usode prisilnih mobilizirancev. Zgoraj našteti so tudi avtorji kataloga.