Kolesarim, varno kolesarim

»Odločili smo se intenzivneje pristopiti k akciji ozaveščanja, zato izvajamo preventivne dogodke, nekaj je tudi zabavnih, vsekakor pa zanimivih vsebin skozi celoten mesec,« je dogajanje v maju, mesecu varnosti kolesarjev, povzel Andrej Zalokar, predsednik Komisije varno kolesarim in dodal, da bo prav vsak teden potekala kakšna aktivnost. Med aktivnostmi je tudi kolesarska patrulja. Mesec varnosti bo 31. maja 2019 zaokrožil kolesarski zajtrk, v okviru katerega bo organizirano »kuhanje kave s kolesom« in srečanje kolesarskih navdušencev, upokojencev iz vse Gorenjske, ki bodo kolesarili po podeželju Kranja. Istega dne bo zaživela nova spletna stran www.krkolesarim.si

 

Mestna občina Kranj je v sodelovanju s Komisijo varno kolesarim, ki koordinira celoten program, pripravila program, ki vsebuje tako preventivne kot tudi promocijske aktivnosti, povezane s kolesarstvom. V program so vključeni tudi Policijska postaja Kranj, Medobčinski inšpektorat Kranj in Svet za preventivo in vzgojo v prometu Kranj. Tudi v drugi polovici meseca varnosti je Andrej Zalokar povabil k spremljanju programa - ta je letos pester in zanimiv - hkrati pa je povabil tudi k spremljanju novega spletnega mesta www.krkolesarim.si, ki bo zaživelo 31. maja 2019. Spletno mesto ponuja osnovne informacije o poteku projektov s področja kolesarstva, odgovore na vprašanja kolesarskega bontona, hkrati pa vse obiskovalce spletne strani vabi tudi k oddaji predlogov za izboljšanje prometne varnosti kolesarjev.

 

»V Kranju se trudimo zagotoviti čim boljše pogoje za varno kolesarjenje. Pridobljena EU sredstva so nam zagotovo v veliko pomoč. Urejamo Koroško cesto, dela so stekla na Primskovem in v okviru projekta Kolesarske povezave 1-6 bomo v Kranju pridobili skupno skoraj devet kilometrov novih kolesarskih povezav« je novosti za kolesarje predstavil Matjaž Rakovec, župan MO Kranj, in dodal, da je delo komisije, ki deluje pod okriljem MO Kranj, izjemno pomembno prav z vidika promocije varnosti med kolesarji.

 

Tudi letos kolesarska patrulja

V Kranju je v okviru preventivnih akcij meseca varnosti kolesarjev svoj prvi letošnji »odhod« že opravila kolesarska patrulja. Patrulja, ki jo sestavljajo policist, dva redarja Medobčinskega inšpektorata in redarstva Kranj, predsednik Komisije varno kolesarim in predstavnik Radia Kranj, je v uri in pol patruljiranja po kranjskih cestah kolesarje opozarjala na prometne predpise. »Za začetek smo prečesali Bleiweisovo, Koroško, Gregorčičevo in Tavčarjevo ulico ter Cesto 1. maja in ob tem zaustavljali kolesarje, ki so se vozili v nasprotju s cestno prometnimi predpisi. Mogoče je bilo tudi zaradi slabšega vremena kršiteljev manj kot sicer, le pet v uri in pol patruljiranja,« je o prvi letošnji akciji povedal Andrej Zalokar in napovedal dogodke s poudarkom na varnosti kolesarjev do konca maja.

 

Več informacij o načrtovanih dogodkih v mesecu varnosti kolesarjev najdete na povezavi.