Kranj med finalisti za nagrado Zlati kamen 2020

Nagrado Zlati kamen za najbolj razvojno prodorno občino leta je prejela Idrija, Kranj pa je prejemnik plakete za razvojni prodor 2020 v regiji zahodna Slovenija. Slovesna razglasitev je bila na letošnji, že deseti konferenci Zlati kamen. Nagrado je podelil častni gost, predsednik vlade Marjan Šarec. Med finalisti za nagrado Zlati kamen 2020 so bile mestne občine Kranj, Velenje, Maribor, Murska Sobota ter občine Jezersko, Idrija, Domžale, Krško, Trbovlje, Slovenske Konjice in Cerkvenjak.

 

V okviru dogodka je potekala tudi okrogla miza, z naslovom Kako občine in podjetja lahko sodelujejo pri razvoju lokalne skupnosti, katere se je udeležil tudi župan Mestne občine Kranj, Matjaž Rakovec, ki je izpostavil več primerov dobre prakse sodelovanja Mestne občine Kranj z lokalnim gospodarstvom pri vzpostavljanju vzorčnih pametnih sosesk. Predstavil je tudi dobro sodelovanje s podjetji v projektu energetikih sanacij javnih objektov ter sodelovanje z lokalnim, sicer mednarodnim podjetjem, Goodyear Dunlop Sava Tires v Kranju. Skupaj z lokalno skupnostjo sta podjetje ter Mestna občina Kranj odkrivala dvajset okoliških poti in izdelala priročnik za obiskovalce in turiste.

 

Na konferenci so podelili še dve drugi priznanji. Priznanje za Občino zdravja, ki ga je prejela občina Tolmin je podelil Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju s projektom Zlati kamen. Priznanje za podjetje, prijazno lokalni skupnosti, je prejelo podjetje Plastika Skaza iz Velenja.