Lokalno sonaravno pridelana in predelana hrana je okusna, zdrava in okolju prijazna. Z njeno pridelavo se ohranjata kulturna krajina podeželja in prehranska dediščina. Zagotavljanje čim višje stopnje lokalne prehranske samooskrbe postaja prednostna naloga razvoja kmetijstva v globalnem in lokalnem merilu. Nekdanja ozka specializacija gorenjskega kmetijstva v nekaj panog je povzročila veliko pomanjkanje rastlinske pridelave, saj je namesto hrane za ljudi obsežen del njivskih površin namenjen pridelavi živinske krme. Posledično je izginjala tudi bogata kulturna dediščina.
Glavni cilj triletnega projekta Lokalno GOR je bil povečati zavedanje, ohranjanje, prenos znanj, običajev in vpeljava tradicionalnih jedi z lokalnimi surovinami za višjo prehransko samooskrbo na območju LAS Gorenjska košarica, ki zajema 14 gorenjskih občin.
Razvojna agencija Zgornje Gorenjske je skupaj s šestimi projektnimi partnerji (KGZS - Kmetijsko gozdarski zavod Kranj, Biotehniški center Naklo, Kmetijsko gozdarska zadruga SLOGA Kranj, z.o.o., Sava - Kmetijsko gozdarska zadruga z.o.o., Lesce, Mestna občina Kranj in Optifarm, informacijske tehnologije in poslovne storitve d.o.o.) izvedla vrsto aktivnosti za pridelovalce, strokovne delavce v javnih vzgojno-izobraževalnih zavodih, otroke, osebe s posebnimi potrebami in širšo javnost, s katerimi je želela vse ključne deležnike prehranjevalne verige informirati, izobraziti, povezati in jim predstaviti pomembnost prehranske samooskrbe, pozitivne učinke uživanja lokalno pridelane hrane tako za zdravje in razvoj posameznika kot ohranjanje prehranske in bogate kulturne dediščine, vezane na videz kulturne krajine, tradicionalne metode obdelovanja zemlje ter uporabo tradicionalnih sort rastlin.
V sklopu aktivnosti je v sodelovanju vseh projektnih partnerjev nastal Katalog lokalnih pridelovalcev in predelovalcev hrane z območja Gorenjske. S klikom na spodnjo sliko si lahko katalog prelistate ali si ga shranite v svoje mape.