Skoči na glavno vsebino
Medijsko središče

Kranj optimalen za regijsko bolnišnico

30. 04. 2021

V zadnjem času smo bili na Mestni občini Kranj (MOK) uspešni pri črpanju evropskih in državnih sredstev, s katerimi bosta EU in slovenska vlada sofinancirali velike projekte. Tako so se ponekod že začele, drugod pa se še bodo, investicije v cestno infrastrukturo, izobraževanje in vzgojo. Veliko projektov, pri katerih računamo na evropska in državna sredstva, pa tudi na privatni kapital, je še v pripravi. Skratka: v naši mestni občini se bo veliko investiralo.

 

Med najpomembnejše projekte, ki so potrebni ne samo za kranjsko mestno občino, temveč za celo Gorenjsko in vso državo, pa sodi umestitev nujno potrebne Splošne bolnišnice Gorenjske v Kranj. V Sloveniji se namreč srečujemo s staranjem prebivalstva, pri čemer je delež starejših od 65 let v gorenjski regiji med največjimi v Sloveniji. V starosti število bolezni narašča, zato se bo posledično v prihodnjih letih povečevala potreba po zdravstvenih storitvah. Prav Gorenjska je edina regija v državi s tremi bolnišnicami in eno psihiatrično bolnišnico na različnih lokacijah, v premeru približno štirideset kilometrov. Vse štiri skupaj, to so Univerzitetna klinika Golnik, Splošna bolnišnica Jesenice, Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj ter Psihiatrična bolnišnica Begunje, v primerjavi z drugimi bolnišnicami v Sloveniji po velikosti predstavljajo običajne regijske bolnišnice. Ker je pridobitev nove bolnišnice tako pomembna, smo na Mestni občini Kranj opravili temeljite analize in izdelali Elaborat umestitve Splošne bolnišnice Gorenjske v prostor. Iz slednjega izhaja, da bi bilo ustrezno število postelj centralne regijske bolnišnice šeststo, da bi bilo v njej mogoče na letni ravni hospitalizirati 35.000 ljudi in opraviti 220.000 ambulantnih obravnav.

 

Takšna bolnišnica bi predstavljala tudi veliko razbremenitev za Univerzitetni klinični center Ljubljana. Investicija v vrednosti okoli tristo milijonov evrov, ki bi bila državni projekt, bi bila največja naložba v zdravstveni sistem, odkar je Slovenija samostojna država. Vplivala bi tako na izboljšavo zdravstvenega sistema kot na precejšnje spremembe v prostoru in družbi. Zaposlovala bi 1400 ljudi. Bolnišnica je investicija države, naloga MOK pa je zagotoviti dobre življenjske pogoje za vse (bodoče) občane, zaposlene v bolnišnici in njihove družine kot tudi za uporabnike zdravstvenih storitev. Pri tem so izjemnega pomena spremljevalne dejavnosti. V Kranju se bo že letos začela gradnja več novih stanovanj, v prihodnjih petih letih si tako lahko obetamo tisoč novih stanovanj, kar zaradi mladih družin pomeni nove investicije v vrtce, osnovne šole in druge izobraževalne institucije, športne in kulturne ustanove, nujne pa bodo tudi izboljšave cestne infrastrukture. Umestitev bolnišnice predstavlja velik poseg v prostor in zahteva premišljena dejanja.

 

A v Kranju smo na takšen megalomanski projekt pripravljeni. Odločitev o končni lokaciji pa prepuščamo stroki.

« Seznam člankov