Kranj se je pobratil s kitajskim mestom Zhangjiakou

Mestna občina Kranj se je pobratila s kitajskim mestom Zhangjiakou. Župana obeh mest, Matjaž Rakovec in Zhao Wenfeng, sta prek spletne konference podpisala listino o pobratenju. Gre za zgodovinski korak, saj se je Kranj prvič pobratil z neevropskim mestom. V Zhangjiakouu, ki se ponaša s 4,7 milijona prebivalcev, bodo februarja 2022 zimske olimpijske igre. Prav šport je tisto področje, ki povezuje obe mesti.

 

Mestna občina Kranj (MOK) in Zhangjiakou sta pred leti navezala stike, ki so se usmerili predvsem v dve področji: šport in podjetništvo. Nekatera kranjska podjetja so s tem kitajskim mestom  vzpostavila poslovne vezi. Mesto, ki leži 200 kilometrov severozahodno od Pekinga, bo februarja 2022 eno od prizorišč zimskih olimpijskih iger, na katerem se bodo merile reprezentance v smučarskih skokih, smučarskem teku, biatlonu, nordijski kombinaciji, deskanju na snegu in smučanju prostega sloga. Zhangjiakou se tako ponaša z najsodobnejšo infrastrukturo v zimskih športih, Kranj pa je znan po dobro postavljenem šolskem sistemu za mlade športnike, kakovostnem delu v športnih klubih in izkušenem trenerskem kadru. Posledica omenjenega so odmevni rezultati kranjskih športnikov, med katere sodijo tudi olimpijske kolajne in odličja z drugih tekem največjih mednarodnih razsežnosti.

 

»Mestna občina Kranj je imela doslej 20 pobratenih mest, vsa so evropska, večina sodi pod države nekdanje Jugoslavije. Zhangjiakou je prvo mesto z druge celine, s katerim se je Kranj pobratil. Ponosni smo na ta zgodovinski korak. Kitajska delegacija je leta 2019 obiskala Kranj in podpisali smo pismo o nameri za prijateljsko sodelovanje med obema mestoma. Podpis listine o pobratenju je nadgradnja. Šport je vez, ki najmočneje povezuje obe mesti. Veselimo se sodelovanja s kitajskimi kolegi, izmenjave izkušenj in znanja,« je ob podpisu listine povedal župan MOK Matjaž Rakovec.

 

»Odpiramo novo poglavje našega prijateljstva. Zimske olimpijske in paralimpijske igre v Pekingu 2022 prinašajo spektakel. Zhangjiakou, ki bo gostil tekme v panogah na snegu, je prejel ogromno pozornosti in podpore z vseh koncev sveta, tudi iz Kranja. Leta 2019 se nam je pri izgradnji skakalne infrastrukture v olimpijski zgodbi pridružilo podjetje MANA Original iz Kranja, s tem smo prejeli tehnično podporo iz Kranja. Zdaj smo s Kranjem pobrateni in v prihodnosti bomo naše sodelovanje še okrepili v korist obeh mest,« je dodal župan Zhangjiakoua Zhao Wenfeng.

 

Kranjsko podjetje MANA Original je pri izgradnji skakalnega centra v Zhangjiakouu prispevalo tehnični dizajn skakalnice, dobavo in montažo večjih tehnoloških komponent skakalnice na zaletišču in doskočišču. Med drugim so dobavili ledeno smučino z vso pripadajočo opremo, umetno doskočišče za poletne skoke, vetrno zaščito, luči za zaletišče, celotno zaletišče z zaletnimi rampami in stopniščem za medije. Skakalni center je trenutno tehnološko najbolje opremljen na svetu in ima kot prvi vgrajeno gretje zaletnih prostorov.

Kategorije:
sporocila-za-javnost