Kranj se je pobratil z ameriškim mestom Colorado Springs

Župana Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in Colorado Springsa John Suthers sta v petek podpisala sporazum o pobratenju v tem ameriškem mestu. V Colorado Springsu, ki ima približno pol milijona prebivalcev, se med drugim nahaja sedež ameriškega olimpijskega in paralimpijskega komiteja. Mesti sta na pobratenju delali dobro leto. Glavne priložnosti za sodelovanje predstavljata gospodarstvo in šport.

 

Ideja o pobratenju med Mestno občino Kranj (MOK) in Colorado Springsom se je razvila na pobudo MOK in Ameriške gospodarske zbornice AmCham Slovenija, katere član je tudi Goodyear Slovenija, ameriško podjetje, ki v Kranju zaposluje 1600 ljudi. V navezi z AmCham Slovenija, ki je ena od največjih in najbolj aktivnih mednarodnih poslovnih skupnosti v Sloveniji, v kateri deluje več kot 400 slovenskih in mednarodnih podjetij, med katerimi so tudi ameriška, se Kranju s pobratenjem odpirajo nove možnosti za gospodarsko povezovanje s Colorado Springsom. V Colorado Springsu pa je tudi sedež ameriškega olimpijskega in paralimpijskega komiteja. Mesto ponuja sodobno športno infrastrukturo in odlične pogoje za trening. Kranj je znan po dobro postavljenem šolskem sistemu za mlade športnike, kakovostnem delu v klubih in izkušenem trenerskem kadru. Nadgradnja naštetega se kaže v rezultatih na mednarodnih tekmovanjih, med katere sodijo tudi olimpijske kolajne in odličja z drugih tekmovanj svetovnih razsežnosti. Obe mesti izvajata podobno poslanstvo na področju vrhunskega športa, s pobratenjem pa se na tem področju odpira dragocena izmenjava izkušenj. Mesti sta za področja sodelovanja določili še izobraževanje, kulturo, koncepte zelenega, trajnostnega in pametnega mesta ter turizem.

 

Kranj in Colorado Springs sta imela v dobrem letu več sestankov prek spleta. Župana Matjaž Rakovec in John Suthers sta julija 2021 na daljavo podpisala pismo o nameri za prijateljsko sodelovanje med obema mestoma. Aprila 2022 je MOK v sodelovanju s Colorado Springsom dijakinjam športnicam in dijakom športnikom Gimnazije Franceta Prešerna Kranj omogočila udeležbo na tečaju Young Champion Ambassador. Dijakinje in dijaki so tako na daljavo izkusili uporabno mednarodno izkušnjo skozi spletna predavanja in delavnice v angleškem jeziku. Po opravljenem programu so prejeli certifikate, ki že zdaj, na začetku njihovih kariernih poti, izražajo dodano vrednost v življenjepisih.

 

Mesti sta nadgradnjo povezovanja potrdili s podpisom sporazuma o pobratenju v petek, 29. julija 2022, v Colorado Springsu.

 

Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj: »Pobratenje s Colorado Springsom je za nas prav poseben dosežek, saj to ameriško mesto zelo natančno in skrbno izbira, s kom vzpostavlja mednarodna povezovanja. Prav zato je to pobratenje za Mestno občino Kranj lepa potrditev dobro opravljenega dela. Veliko imamo za pokazati in veseli smo, da so Američani kot predstavniki najvplivnejše države na svetu to v slovenski občini s 57.000 prebivalci tudi prepoznali. Naša najmočnejša vez je šport. MOK vanj vlaga nadpovprečno veliko sredstev v primerjavi z drugimi občinami v Sloveniji. Ponosni smo na rezultate naših športnikov, ki posegajo tudi po olimpijskih kolajnah. Naš cilj prihodnosti pa je, da bi na Brdu, kjer se že nahaja sedež Nogometne zveze Slovenije, zrasel nacionalni panožni center. V Colorado Springsu je sedež ameriškega olimpijskega in paralimpijskega komiteja vse od konca 70. let prejšnjega stoletja. Imajo tudi odličen in izredno zanimiv olimpijski vadbeni center ter olimpijski muzej, ki sta me navdušila. Verjamem, da bomo kakšen primer dobre prakse od Američanov uvrstili tudi v naš koncept. Prepričan pa sem, da se lahko tudi oni od nas kaj naučijo. Sicer pa v tej novi pobrateni navezi predstavljajo lepe priložnosti za sodelovanje tudi področja izobraževanja – en projekt imamo že za sabo, v katerem so dijaki Gimnazije Franceta Prešerna izkusili program za mlade olimpijske ambasadorje –, gospodarstva in kulture ter koncepti trajnosti in pametnega mesta. Skupaj vstopamo v zelo obetavno zgodbo.«

 

John Suthers, župan Colorado Springsa: »Colorado Springs ima dolgo zgodovino glede vzpostavljanja močnih vezi s pobratenimi mesti. Veseli me, da smo v minulih dneh pri nas gostili Mestno občino Kranj, naše najnovejše pobrateno mesto. Colorado Springs in Kranj povezuje strast do športa, obe mesti pa obdajajo gore – Kranj Alpe, Colorado Springs pa Skalno gorovje. Z navdušenjem in zagnanostjo se veselimo vzpostavljanja našega prijateljstva, hkrati pa si prizadevamo za spodbujanje gospodarstva ter turizma prek skupnih akademskih in športnih projektov.«

Kategorije:
sporocila-za-javnost