Kranj: veter se je umiril, potekajo nujna popravila

Razdejanje po vetru si je z županom Matjažem Rakovcem ogledal tudi šolski minister dr. Jernej Pikalo

 

Po včerajšnji vremenski ujmi se je v Kranju mudil minister za šolstvo dr. Jernej Pikalo, ki se je skupaj z županom Mestne občine Kranj Matjažem Rakovcem ogledal škodo na stavbi Gimnazije Franceta Prešerna Kranj. Župan in minister sta se v nadaljevanju srečala z gasilci Gasilsko reševalne službe Kranj, predstavniki civilne zaščite in Policije ter se seznanila z aktivnostmi in ukrepi pri sanaciji škode na območju mestne občine Kranj.

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je zadovoljen z odzivom pristojnih institucij na državni ravni. V izjavi za medije je dejal, da je celotna sredina akcija, ki so jo vodili kranjski gasilci in policisti, odlična. "Tako so preprečili tudi morebitne hujše posledice, saj so bile razmere zelo nevarne. V sredo je bilo v Kranju res obsedeno stanje," je dodal župan.

"Poškodovanih je tudi veliko prometnih znakov, ogledal ob cestah in podobno," je povedal Rakovec. Izpostavil je, da je poškodovane predmete treba najprej odstraniti, potem pa videti, kaj je zavarovano in kaj ne, ter začeti s poplačilom škode.

Takojšnja pomoč gasilcev, policije in civilne zaščite

»Včeraj sem bil večkrat v stiku tako s premierjem kot predsednikom državnega zbora ter gospodom Darkom Butom z Uprave RS za zaščito in reševanje, ponudili so vso svojo pomoč. Menim, da je to bila ponovno zelo dobro izvedena akcija s strani naših gasilcev, zahvala gre tudi policiji in civilni zaščiti. Sedaj nas čaka ocena in sanacija škode ter seveda preventivni ukrepi za naprej,« je še dodal Matjaž Rakovec.

Tudi minister dr. Jernej Pikalo je pohvalil včerajšnje delo vseh vpletenih ter dejal: »S sodelavci sem si ogledal škodo, ki je nastala in je zares velika. Sreča v nesreči je, da se nikomur od dijakov ni nič zgodilo. Tudi včerajšnja evakuacija je potekala, tako kot mora, in se res zahvaljujem civilni zaščiti, gasilcem in vsem, ki so pri tem pomagali. Naše službe skupaj z zavarovalnico popisujejo škodo, tudi smo že navezali stike z izvajalci sanacijskih del. Računamo, da bi se najnujnejša popravila opravila čez vikend, da bi v ponedeljek lahko pouk povsem normalno stekel. Kot sva govorila z ravnateljico, bomo vse naredili, da bi bil pouk že jutri, in v tej smeri tečejo današnje aktivnosti.«

Veter povzročil škodo na zelo veliko lokacijah

Gasilci posledice odpravljajo na več kot 60 lokacijah, vseh lokacij skupaj pa je preko 170, je povedal v. d. direktorja Gasilsko reševalne službe Kranj Tomaž Vilfan. Izpostavil je prekrivanje strehe oziroma odstranjevanje pločevine s stavbe Gimnazije Franceta Prešerna Kranj in dijaškega doma, večjega nakupovalnega središča ter čiščenje cest proti Šenčurju in Hrastju, kjer je veliko podrtega drevja.

Vilfan se je zahvalil za pomoč prostovoljnim gasilcem, gasilskim zvezam ter Gasilski brigadi Ljubljana, ki so ob tej naravni nesreči takoj priskočili na pomoč.

Prilagamo fotografije z ogleda škode na stregi stavbe Gimnazije Franceta Prešern Kranj in pogovora pri Gasilsko reševalni službi Kranj.