Kranj z odobrenimi evropskimi sredstvi za celovito prenovo nekdanje gradbene šole

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila 1,2 milijona evrov finančne podpore iz Evropskega sklada za regionalni razvoj za prenovo stavbe nekdanje gradbene šole v Kranju. Degradiran objekt v starem mestnem jedru Kranja bodo po prenovi zasedli glasbena šola in predstavniki ljubiteljskih kulturnih dejavnosti.

 

Mestna občina Kranj bo celovito prenovila in reaktivirala opuščeni objekt na Cankarjevi ulici 2, v katerem je nekoč domovala srednja gradbena šola. S tem bo zmanjšala socialno degradacijo v starem Kranju. Zagotovila bo učinkovito in kakovostno rabo obstoječega urbanega prostora, izboljšala njegovo privlačnost z javnim programom in prispevala k dvigu kakovosti bivanja. V prenovljeni stavbi bosta po novem domovala Glasbena šola Kranj in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Območne izpostave Kranj, prostore pa bodo lahko uporabljali tudi drugi predstavniki kulturne in podobnih dejavnosti. Staro mestno jedro bo tako kulturno oživelo. Glasbena šola bo v prenovljenih prostorih izvajala pouk, vaje, nastope in koncerte. Svoj novi dom bodo dobili baletniki in orkester. Zelo pomembna pridobitev je tudi dostop za invalide, saj do zdaj glasbena šola ni imela možnosti poučevanja te ranljive skupine, ob prenovi pa bo pouku invalidov namenjena učilnica v pritličju in nadstropju, do katere bo dostop z dvigalom. Projekt je vreden 1,9 milijona evrov, naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (skupaj približno poldrugi milijon evrov, nekaj manj kot pol milijona evrov pa prispeva kranjska občina). Odločitev o podpori je pomemben mejnik iz naslova sofinanciranja projekta, saj se s tem dokumentom zapira finančna konstrukcija projekta in daje zeleno luč za začetek težko pričakovane prenove. Ta je predvidena v prvi polovici tega leta.

 

V stavbi tudi dvorana za 60-članski orkester

 Prenova nekdanje gradbene šole zajema tako zunanji del objekta, ki je varovan kot kulturna dediščina, kot tudi notranje prostore. Rekonstruirali bodo vse obstoječe fasadne elemente, fasadni omet bo v dogovoru s konservatorjem svetlo barvan. Strešna kritina bo ostala nespremenjena; opečni bobrovec. Nad vhodom bo nov nadstrešek. Celotni objekt bo toplotno izoliran. Notranji tlorisi se bodo spremnili minimalno. Ohranila se bosta stopnišče in železna ograja, ob kateri bodo namestili še stekleno. Prenovili bodo vse etaže s podstrešjem vred, zagotovili statično stabilnost objekta, v celoti zamenjali ostrešje, izvedli jekleno nosilno strešno konstrukcijo, pri čemer bodo ohranili enako konturo strehe. Na podstrešju bodo izvedli šest frčad za dobro osvetljenost prostora. Vgradili bodo dvigalo, omogočalo bo dostop invalidom in gibalno oviranim osebam od pritličja do drugega nadstropja. Zamenjali bodo strojne in električne inštalacije, okna in vrata. V pritličju so predvideni prostori ljubiteljskih kulturnih dejavnosti z dvema učilnicama, pisarne, čajna kuhinja, shramba in sanitarije. Ob hodniku bo učilnica za glasbeno pripravnico za manjše otroke in garderobe. V spodnji medetaži bodo sanitarije za te učence in ob njih priročna delavnica ter dostop do kotlovnice. Po obstoječih stopnicah bo povezava  v prvo medetažo, kjer bodo sanitarije in garderobe za balet. V prvem nadstropju bosta po dve učilnici za balet in za skupinski pouk. Ob hodniku bodo kabinet in garderobe. V drugem nadstropju bosta dve večji učilnici združeni v dvorano za 60-članski orkester (predvsem orkestrski vadbeni prostor in prostor za prireditve). V dvorani bo tudi oder. Ob dvorani bo snemalna soba. Ob hodniku bo še čajna kuhinja, na drugi strani kabinet. Dve obstoječi učilnici bosta preurejeni v učilnici za skupinski pouk. Podstrešje bodo uporabili kot večnamenski prostor za shrambo glasbil, namenjen bo posebnim vadbam, učenju tolkal in občasnim dogodkom.

 

»Odlična novica za Kranj! Ta dokument nam daje zeleno luč za začetek težko pričakovane prenove. Stari Kranj se vse bolj prebuja, pri tem pa seveda ohranjamo kulturno dediščino. Zelo me veseli tudi to, da bo v stavbi urejen dostop za invalide, ki so pomemben del skupnosti, v kateri prebivamo,« je zadovoljen kranjski župan Matjaž Rakovec.

 

Kranj z odobrenimi evropskimi sredstvi za  celovito prenovo nekdanje gradbene šole