Kranjska dolga miza: kuharski mojstri, lokalne sestavine in nizek ogljični odtis

Prva dolga mizi v Sloveniji, ki je v nedeljo, 5. 9. 2021, potekala na grajskem dvorišču Khislstein v Kranju, je na področju kulinarike dala pomembno usmeritev za prihodnost slovenske gastronomije. Sproščeno druženje, občutek skupnosti in povezanosti, lokalne sestavine in kuharski mojstri, ki iz njih ustvarjajo gurmanske jedi, trajnostno naravnano ter nizek ogljični odtis so besedne zveze, ki najbolj opisujejo nedeljski dogodek.

 

Sedem kranjskih kuharskih mojstrov dolge mize je poskrbelo, da so obiskovalci okušali inovativne jedi iz domačih tradicionalnih sestavin. Matjaž Erzar iz Gostilne Pr'Matičku, Aleš Kristan iz Kmetije odprtih vrat Pr' Končovc, Matjaž Sedej iz Doma na Joštu, Mirza Bektaševic iz Bistro Soneta ter Tomaž Polenec iz Kavarne in restavracije Brioni so kuhali pod taktirko z Michellinom nagrajenega šefa Uroša Gorjanca iz Gostilne Krištof. Pomemben član kuharske ekipe Nejc Rekar iz Gostilne Rekar je bil v vlogi vodje strežbe.

 

Gostje so lahko izbirali med vegetarijansko-veganskim menijem ter mesno-ribjim menijem. Sestavine obeh so zagotovili kranjski pridelovalci in rejci.

 

Vegetariansko-veganski meni

Pozdrav iz kuhinje

Pušeljc domačih gozdnih in poljskih dobrot

Klasična penina Monterosso Monteclassico Hladna predjed

Hladna predjed

Tatar iz graha in bučk, koruzna krema z zelišči in cvetjem izpod Jošta

Monterosso Malvazija Selekcija 2016

Topla predjed

Gorenjska ajda s pestom kapucinke in popečenimi bučkami

Glavna jed

Sarmice trtnih listov, polnjene s kranjskimi žiti

in Monterosso Nerone 2018 pesaMonterosso Nerone 2018

 

 

Mesno-ribji meni

Pozdrav iz kuhinje

Pušeljc domačih gozdnih in poljskih dobrot Klasična penina Monterosso Monteclassico

Hladna predjed

Volovska hladetina izpod Jošta

Monterosso Malvazija Selekcija 2016

Topla predjed

Kokrška postrv z gorenjsko ajdo in pestom kapucinke

Monterosso Malvazija Selekcija 2016

Glavna jed

Kokoška z odlično spremljavo

 

Sladica                                                                                       

Sladko jabolko in okusni grižljajčki                                   

Klasična penina Monterosso Rose

 

Ob hrani in dobrem vinu kranjskega vinarja Uroša Gorjanca so si gostje dogodka lahko natočili v kozarce še kranjsko vodo iz pipe, ki je bila postrežena v posebnih kristalnih vrčih za vodo, izdelanih v podjetju Flaška d.o.o.. Voda v Sloveniji po svoji kvaliteti sodi v sam vrh svetovne pitne vode, je na dogodku povedal Tomaž Bolka iz Gostilne Krištof, bodoči sommelier za vodo, je ob tem dodal, da živimo v neprecenljivem privilegiju - v okolju, kjer iz pipe priteče pitna voda. Hrana, ki jo pripravljamo iz te dragocene sestavine, pa je zato boljša in energetsko bogatejša. Vodo izpod Storžiča so na svetovnem Blejskem vodnem festivalu ocenil za eno izmed dveh najboljših vod na svetu.

 

Kranj je v letošnjem letu dobitnik zlatega zelenega znaka, ki ga je destinacija prejela za svojo trajnostno naravnanost. Tudi kranjska gastronomija se želi s čim večjim odstotkom lokalnih sestavin, kratkimi dobavnimi verigami in čim manj zavržene hrane razvijati v smeri trajnostne naravnanosti. Na krožnikih gostov ni ostajala hrana, odnesli so jo domov v recikliranih posodicah, 30 obrokov pa je bilo pripravljeno posebej za socialno ogrožene družine. Obroki, ki jih je prevzela pomočnica direktorja CSD Kranj, ga. Andreja Valant, so bili plačani z deležem od vstopnic. Prav tako tudi pomoč v višini 2000 €, ki je namenjena mladi mamici z dvema otrokoma v stiski.

 

Organizacija dogodka je bila zastavljena zeleno, brez plastike in z minimalno količino zavržene hrane. Kranjska Dolga miza je bil prvi dogodek, na katerem se je meril ogljični odtis celotnega dogajanja, tudi postrežene hrane. Dr. Lučka Kajfež Bogataj, zelena ambasadorka Kranja, je povedala, da pri izbiri hrane lahko naredimo veliko sprememb. Ena je izbira med rastlinsko ali živalsko hrano, velik delež vpliva na okolje pa je transport, pakiranje, skladiščenje in kuhanje, ter količina hrane, ki jo zavržemo. Zaenkrat smo še energetsko nepismeni in ta prireditev je namenjena tudi temu, da se nekaj novega naučimo in postanemo bolj osveščeni, je še dodala.

 

Dogodka se je udeležil gastronomski strokovnjak dr. Janez Bogataj, ki ga je zaradi izvedbe in zelenih poudarkov označil za edinstvenega v Sloveniji. Kot takega ga je doživel tudi župan Kranja, Matjaž Rakovec, ki je povedal, da smo v Kranju glede zelene usmeritve soglasni: odločeni, da gremo po »zero waste« poti, zavezani zeleni politiki in uvajanju trajnostnih principov na vseh področjih.

 

Zahvala za čarobno okrasitev gre priznanemu kranjskemu floristu Matjažu Begušu, ki je s šipkom in lampijončki svečano dekoriral mizo in okolico.

 

ZAHVALA, da je dogodek presegel pričakovanja sodelujočih in gostov, gre organizatorjem dogodka: Mestni občini Kranj, Zavodu za turizem in kulturo Kranj ter Gorenjskemu muzeju Kranj.

 

Zeleni podporniki dogodka so bili: Komunala Kranj d.o.o, Elektro Gorenjska d.d., Iskraemeco d.d., Riko d.d, Kron Telekom d.o.o, Gorenjska gradbena družba d.d., Flaška d.o.o., Monte Rosso d.o.o., Provia d.o.o., Inpores d.o.o., RRD d.o.o., Domplan d.o.o., Igea d.o.o., Mega team d.o.o., 3fs d.o.o., Vizije Mobilnosti d.o.o., Protim Ržišnik Perc d.o.o. in Posestvo Brdo.

Fotografije: Jaka Arbutina in Luka Kotnik, Mediaspeed.