Lekarne opozarjajo na obiske okuženih s covidom-19

Farmacevti so kljub upoštevanju strogih ukrepov vsak dan izpostavljeni velikim tveganjem. Okuženi z novim koronavirusom namreč pogosto obiščejo lekarno, opozarjajo na Lekarniški zbornici Slovenije.

 

»Farmacevti opozarjamo na pogoste obiske posameznikov v lekarnah, ki pojasnijo, da so okuženi z novim koronavirusom. Kljub okužbi se odločijo, da se bodo sami oskrbeli z zdravili in drugimi izdelki v lekarni. Ob vse večji obolevnosti med zaposlenimi in s tem povezanim pomanjkanjem kadra je zaskrbljenost farmacevtov zelo velika. Zaradi izpostavljenosti je velika tudi stiska, ki jo občutijo farmacevti, saj z morebitnim prenosom okužbe domov ne želijo ogrožati svojih najbližjih,« opozarja Darja Potočnik Benčič, predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

 

V tem času se v lekarnah po vsej Sloveniji soočajo z velikim pomanjkanjem kadra. Neodgovorno ravnanje in vnos okužbe v lekarno lahko privede do resnih posledic in tudi do zaprtja lekarne. Še posebno v manjših krajih, kjer v lekarni dela le en magister farmacije – takšnih je kar četrtina slovenskih lekarn – vnos okužbe pomeni, da lahko ljudje čez noč ostanejo brez zdravil.

 

»Zagotavljanje neprekinjene preskrbe z zdravili je v dani situaciji izredno pomembno. Poskrbeti želimo za vse uporabnike. To lahko storimo le, če zaposleni v lekarnah ostanemo zdravi. Ponovno vljudno naprošamo obiskovalce, naj v primeru okužbe ali znakov respiratornih bolezni ne obiskujejo lekarn in naj opravke zanje opravijo drugi zdravi posamezniki. Vsem se tudi iskreno zahvaljujemo za odgovorno ravnanje, ki je ključno, da lahko s svojo dejavnostjo nadaljujemo tudi v teh zahtevnejših časih,« je še dodala Darja Potočnik Benčič.

 

Varen obiske lekarne sicer zagotavljajo tako, da obiskovalci v prostor vstopajo posamično, ves čas so jim na razpolago razkužilna sredstva, obiskovalce od lekarniškega osebja ločijo zaščitne pregrade, vsi tudi dosledno nosijo zaščitne maske. Dejavnosti v lekarnah so organizirane prilagojeno, poleg tega pa je v lekarnah poskrbljeno tudi za številne dodatne ukrepe, kot so pogosto redno čiščenje in razkuževanje površin, prezračevanje prostorov in drugi ukrepi. Da bi čim bolj zmanjšali verjetnost okužbe, je ob vseh ukrepih, ki jih dosledno izvajajo lekarne, ključnega pomena tudi odgovornost obiskovalcev.