Martinovo v Kranju obeležili s tržnico lokalnih dobrot
Na martinovo so Slovenski trg v Kranju zapolnile stojnice z jesenskimi, lokalnimi in ekološkimi pridelki in izdelki 20 ponudnikov. Tržnico lokalnih dobrot – Kranjsko je spremljal tudi nastop petošolcev Osnovne šole Janeza Puharja Kranj Center, ki so s pesmimi, pregovori o hrani in kratko igrico popestrili dogajanje.
Tržnico lokalnih dobrot – Kranjsko Mestna občina Kranj (MOK) v sodelovanju z Zavodom za turizem in kulturo Kranj, Komunalo Kranj, Centrom Stonoga in Društvom Sorško polje pripravlja dvakrat letno. Namen projekta je približati lokalno samooskrbo, kakovostno in ekološko hrano ter trajnostni življenjski slog prebivalcem in obiskovalcem mesta. Tokratna izvedba je že tretja po vrsti in je potekala na prostem, na Slovenskem trgu.
»Veseli me, da smo se na martinovo znova zbrali na tržnici lokalnih dobrot – Kranjsko. Dogodek je postal lepa kranjska tradicija. Na stojnicah je tudi tokrat bogata, lokalna, ekološka in predvsem sezonska ponudba. Naslednji teden bomo obeležili Teden slovenske hrane, katerega namen je, da jemo lokalno, sezonsko in kakovostno. Ta tržnica je lep uvod vanj in dokaz, da v Kranju cenimo domače pridelke ter ljudi, ki jih ustvarjajo,« je poudaril župan MOK Matjaž Rakovec.
![]()
Obiskovalce je pričakala pestra izbira lokalnih izdelkov – od sveže zelenjave, sadja, kruha, mlevskih izdelkov, rib in mesnin do medu, marmelad, testenin, naravne kozmetike in lončarskih izdelkov.
Med ponudniki so bili Kmetija pr’ Fik, Kmetija Punčar, Čebelarstvo Kompare, Čebelarstvo Mitja Smrdel, Eko Janez, Ribogojnica Vodomec, Ekološka kmetija Pri Šuštarju, Ekološka kmetija Pr’ Črnet, Ekološka kmetija Porta, Kmetija Drnovšček, Ekološka kmetija Nabernik, Kmetija Kauran, Ekološka kmetija Pr Tonejčk, KataLonca Naravna Mila in Škulj – Atelje lončarstva. Komunala Kranj je obiskovalce ozaveščala o pravilnem ravnanju z odpadki, Mestna občina Kranj pa o trajnostnih načinih mobilnosti.
Dogodek se je odvijal v tednu pred Tednom slovenske hrane, ki poteka med 17. in 21. novembrom in spodbuja uživanje lokalno pridelane hrane.