Med ruševinami v Turčiji pomagala tudi enota Civilne zaščite MOK

Že takoj naslednji dan po katastrofalnem potresu, ki je minuli ponedeljek prizadel del Turčije in Sirije ter pod ruševinami pokopal več deset tisoč ljudi, je tja na pomoč odpotovala tudi slovenska enota Civilne zaščite z reševalnimi psi. Med njimi so bili tudi trije člani enote Civilne zaščite Mestne občine Kranj, člani Kluba vodnikov reševalnih psov Kranj, Andrej Žunič s psom Bliskom, Matjaž Bolka in Robert Anžič s psičkama Iro in Rose.

 

Ekipa je tri dni, od jutra do večera, pomagala s preiskovanjem prostorov, ruševin in objektov v mestu Antakya, od katerega praktično ni ostalo nič.

Po besedah Bolke je slovenska ekipa, delovala zelo usklajeno in enotno, kljub stresu so bili polno operativni tudi vsi psi. Na več območjih so jasno z glasnim lajanjem nakazali lokacijo potencialno živih oseb. 

Ekipa je bila med delom izpostavljena številnim nevarnostim, od razbitega stekla, ostrih predmetov, rušenja zidov, največjo pa so predstavljali popotresni sunki.  

V soboto se je ob podpori Slovenske vojske in letala Falcon enota vrnila v Slovenijo, saj so se mednarodne enote za iskanje zaradi slabšanja varnostnih razmer in izčrpanosti začele umikati iz območij potresa. Po oceni najbolj izkušenih v ekipi, je bila ta intervencija zagotovo ena najtežjih.

Razsežnosti in posledice potresa so katastrofalne in za nas nepredstavljive, trajalo pa bo leta, da bodo odpravili posledice, je ocena slovenske ekipe, ki je pomagala, kolikor je bilo možno v danih okoliščinah.

Kategorije:
aktualno