Mednarodno konferenco MOK spremljali predstavniki iz enajstih držav

Mestna občina Kranj je v okviru dneva mednarodnega povezovanja Kranja pripravila mednarodno konferenco Think Green, Go Sustainable (Misli zeleno, deluj trajnostno), na kateri je predstavila trajnostne in zelene prakse. Med udeleženci konference so bili župani in veleposlaniki ter predstavniki pobratenih in prijateljskih mest iz enajstih držav. Osrednje predavanje je pripadlo priznani klimatologinji iz Kranja, profesorici Lučki Kajfež Bogataj.

 

Evropska komisija je v letu 2022 Kranj izbrala v misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030, destinacija pa je osvojila tudi prestižni naslov evropska destinacija odličnosti 2023. Mestna občina Kranj (MOK), ki se vse bolj mednarodno mreži – prvo listino o pobratenju je podpisala pred 65 leti z mestom La Ciotat, po katerem je pozneje poimenovala park v središču mesta –, je v okviru mednarodnega dneva povezovanja Kranja pripravila mednarodno konferenco, na kateri je predstavnikom pobratenih in prijateljskih mest ter veleposlaništev predstavila trajnostne prakse v občini.

 

Osrednje predavanje je pripadlo priznani klimatologinji iz Kranja, profesorici Lučki Kajfež Bogataj, soprejemnici Nobelove nagrade za mir, ki je povedala več o poti do podnebne nevtralnosti. Predstavila je trenutno stanje podnebnih sprememb in pojasnila, zakaj je pomembno, da začnemo razmišljati zeleno, in si zaželela, da bi njeno sporočilo doseglo udeležence konference, med katerimi so bili tudi župani in veleposlaniki. »Recept je enostaven, začeti bi morali že včeraj, ne bo pa prepozno, če bomo začeli danes.«

 

Vodja Urada za razvoj, pametno skupnost in projekte na MOK Tomaž Lanišek je predaval o misiji 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest. Direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh je predstavil trajnostni turizem in trajnosti pristop pri organizaciji dogodkov v Kranju. Miha Juvan iz Centra za trajnostno mobilnost je pojasnil koncept centra in povedal več o trajnostni mobilnosti v mestu. Direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon je spregovoril o prehodu komunale v krožno gospodarstvo, biolog Gregor Aljančič iz Zavoda Jamski laboratorij Tular pa o človeški ribici v Informacijskem centru SOS proteus v rovih pod starim mestnim jedrom.

 

Zadnji del konference je bil mednarodno obarvan. Misa Labarile iz Evropske komisije, ki se je prek spleta oglasila iz Bruslja, je predstavila pomen nagrade evropska destinacija odličnosti, ki si jo je letos prislužil Kranj, in pohvalila občinska prizadevanja pri trajnostni preobrazbi, projekte, dosežke, načrtovane aktivnosti in komuniciranje. V zadnjem delu konference sta oder zavzeli turško mesto Muratpaşa in madžarski Székesfehérvár, ki sta predstavila svoje trajnostne primere dobrih praks.

 

»MOK se v zadnjem letu vse bolj mednarodno mreži. Neguje dolgoletne stike s pobratenimi in prijateljskimi mesti, vzpostavlja nove povezave, ki odpirajo priložnosti za razvoj mesta. Pa naj bo to postavljanje doprsnih kipov Prešernovih sodobnikov z vsega sveta v Parku La Ciotat, s čimer krepimo kulturne vezi, predstavitev zelene politike Kranja na forumu županov v Palači združenih narodov v Ženevi, ki so jo spremljali po vsem svetu, ali nova pobratenja, ki smo jih razširili tudi zunaj Evrope – v ZDA in Azijo,« je na mednarodni konferenci v Kovačnici – podjetniškem inkubatorju Kranj povedal župan Matjaž Rakovec in poudaril, zakaj so pomembna mednarodna povezovanja: »Zaradi izmenjave izkušenj med mesti, spoznavanja dobrih praks, ki jih občine lahko vpeljejo v lokalno skupnost, vzpostavljanja dolgotrajnega prijateljstva, medsebojne pomoči in razumevanja raznolikosti.«

 

Občina je nazadnje večje mednarodno srečanje med pobratenimi in prijateljskimi mesti v Kranju pripravila ob Prešernovem dnevu 2020, tik pred začetkom pandemije covida-19, ki je prekinila mednarodna sodelovanja. »Obdobje po pandemiji nas je okrepilo na področju trajnosti, izpeljali smo številne projekte in prejeli pomembne potrditve na evropski ravni. Med drugim nas je Evropska komisija povabila, da se predstavimo na največjem turističnem sejmu na svetu v Berlinu, o nas sta pisala The Guardian in The Times. Namen mednarodne konference Think Green, Go Sustainable je bil predstaviti primere dobrih praks v občini mednarodnemu okolju in prisluhniti primerom iz tujine. Prepričan sem, da se je vsak od nas na tem srečanju nekaj novega naučil, kar nam bo koristilo pri nadaljnjih korakih v smeri skrbi za okolje in podnebno nevtralnost,« je povzel župan in dodal, da je pri uveljavljanju trajnostnih praks zelo pomembno, da s tovrstnimi koncepti začnemo že pri otrocih. MOK v ta namen prvošolcem ob začetku šolskega leta podari stekleničke, jih s tem uči, naj pijejo vodo iz pipe in sledijo konceptu družbe brez odpadkov. Še en dober primer je aplikacija Zeleni pingvin, ki skozi različne naloge spodbuja otroke, kako živeti trajnostno.

 

Vključeni tudi srednješolci in osnovnošolci

Prvi del konference so spremljali tudi dijaki Gimnazije Kranj, Gimnazije Franceta Prešerna in Šolskega centra Kranj, ki so v nadaljevanju o zelenih in trajnostnih temah razpravljali na delavnici o Kranju kot podnebno nevtralnem mestu do leta 2030. Delavnico je izvedel Urad za razvoj, pametno skupnost in projekte na MOK v sodelovanju s strokovnjaki podjetja K&Z, Svetovanje za razvoj, d. o. o, in Lokalne energetske agencije Gorenjske. Risbice s tematiko konference, ki so krasile dvorano Kovačnice, v kateri je potekal mednarodni dogodek, so prispevali učenke in učenci petih kranjskih osnovnih šol, Jakoba Aljaža, Matija Čopa, Orehek, Simona Jenka in Staneta Žagarja. Na konferenci so postregli s prigrizkom po vzoru koncepta družbe brez odpadkov. Dogodek je potekal v okviru dneva mednarodnega povezovanja Kranja, ki se je s predstavniki pobratenih in prijateljskih mest začel že v četrtek.

Fotografije: Katja Kodba