Mladi kranjski glasbeniki na polno ustvarjajo

Učence Glasbene šole Kranj in njihovih učiteljev covid-19 ni ustavil, ampak ravno nasprotno: ustvarjalni so skorajda še bolj kot prej. Že od začetka epidemije razveseljujejo starejše po domovih starostnikov, pred prazniki pa so večinoma na daljavo odigrali in posneli velikonočni koncert.

 

Učenci se morajo zdaj prilagajati posebnim okoliščinam, predvsem z vajami na daljavo, ki vključujejo tudi snemanje, na tak način je nastal tudi velikonočni koncert, ki si ga lahko ogledate na povezavi:  https://youtu.be/cB0T6bWK1m4

 

Posnetek so iz karantene v dobrih dveh tednih pripravili učenci Mladinskega pihalnega orkestra GŠ Kranj z dirigentom Tomažem Kukovičem, ki je posnetek tudi »sinhroniziral« ... Kljub temu, da je na posnetku le dobrih 30 učencev, so v zvok vključeni vsi člani orkestra, ki jih je približno 60. Nekateri so namreč poslali le zvočne posnetke.

 

Seveda posnetek ni enako kakovosten, kot če bi bil posnet 'v živo', kjer bi bili zbrani vsi člani orkestra hkrati in bi jim dirigent lahko dejansko dirigiral, »ampak pomembno je, da so učenci in tudi učitelj, torej dirigent, opravili veliko delo in na ta način razveselili tudi nas,« je zapisala ravnateljica GŠ Kranj, Petra Mohorčič. »Kljub temu pa komaj čakamo, da vam spet lahko zaigramo v živo!« je še dodala.

 

Veselje tudi za starostnike

 

Velikonočni koncert je le eden od projektov, ki te dni nastaja v GŠ Kranj. Še večjega že od začetka epidemije izvajajo v sodelovanju z domovi za starostnike: s kranjskim, bohinjskim in cerkljanskim. Iz domov zaradi varovanja osebnih podatkov pridobijo le osnovne podatke o kakšnem od starostnikov – kaj je rad počel, ko je bil mlajši, kaj ga zanima zdaj (na primer, Marija rada pleše, Jože se je ukvarjal s čebelarstvom …) –,  učitelji GŠ Kranj nato poiščejo učenca, ki je pripravljen posneti filmček in temu starostniku zaigrati skladbo, posneti še kaj dodatnega ter ga seveda nagovoriti. Kako ga s tem razveselijo, ni treba posebej poudarjati.

 

Takole je izpadlo, ko se je učenec Jurij lotil filmčka za gospoda Franja, ki ima rad nogomet: https://bit.ly/OstanimoSkupaj. Družina se je Juriju in njegovi družini iskreno zahvalila, saj je filmček ganil tako gospoda Franja kot njegove svojce.

 

Doslej so učenci sicer uspeli pripraviti že osem 'videozgodb', 27 jih je še v delu, čakajo pa še na vsaj 25 imen starostnikov, za katere bodo v GŠ Kranj še pripravili lepo glasbeno presenečenje v video obliki.