Na hitre teste tudi v Naklo, Šenčur in Cerklje

Od danes do preklica se testiranje s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom v Kranju izvaja vsak delovni dan v nekdanjem Globusu. Kranjčani in Kranjčanke ob odprtju občinskih meja testiranje lahko opravijo tudi v sosednjih občinah, kot so Naklo, Šenčur in Cerklje. Z razbremenitvijo kranjske točke bi se skrajšale vrste in čas, ki ga testiranci namenijo čakanju.

 

Množično testiranje prebivalstva s hitrimi testi na okužbo z novim koronavirusom poteka v nekdanjem Globusu vsak delovni dan od 9. do 12. ure, v četrtek pa velja poleg tega termina še popoldanski od 13. do 16. ure. Občanom in občankam Mestne občine Kranj je na voljo tudi testiranje na drugih točkah. V Šenčurju testiranja za prebivalstvo opravljajo ob sredah med 9. in 13. uro v sejni sobi Doma krajanov Šenčur. V Naklem je naslednji termin testiranj nedelja, 28. februar, med 10. in 13. uro v Domu Janeza Filipiča na Kranjski cesti 1. Občina Naklo o terminih testiranj obvešča sproti na svoji spletni strani. V Cerkljah se testiranje izvaja v četrtek v stari lekarni od 9. do 12. ure.

 

Ekipe Civilne zaščite Mestne občine Kranj (CZ MOK) in Zdravstvenega doma Kranj (ZD Kranj), ki izvajajo testiranje in cepljenje v Kranju, naprošajo prebivalce, da si, če je le mogoče, za testiranje s hitrimi testi izberejo katero od sosednjih občin, saj je dnevna koncentracija testirancev v Kranju (pre)velika. Osebje se je obrnilo na pomoč tudi k prostovoljcem, pomagajo jim vsa društva, ki delujejo v sistemu zaščite in reševanja CZ MOK. S prerazporeditvijo testirancev po sosednjih občinah bi se skrajšale vrste in čakalni čas na testiranje v Kranju. Naročanje ni potrebno, s seboj je treba imeti le zdravstveno kartico in osebno izkaznico.

 

Intenzivno izvajanje cepljenja

Osebje ZD Kranj trenutno intenzivno izvaja cepljenje starejših občanov nad 80 let. Cepljenje poteka še naprej v avli kranjske občine (vhod s ploščadi Brioni). Prvo dozo je prejelo okrog 2300 ljudi, drugo približno 400. Za cepljenje se je treba prijaviti preko spletnega obrazca, ki je dostopen tukaj. Doslej se je v Kranju na cepljenje prijavilo več kot 17.000 ljudi. Prednostne kriterije za cepljenje določa Ministrstvo za zdravje (starost, kronične bolezni).

 

Tako pri cepljenju kot testiranju je nujno upoštevanje zaščitnih ukrepov, predvsem varnostne razdalje in razkuževanja rok, obvezno je nošenje zaščitne maske. ZD Kranj opozarja še, da so hitri testi namenjeni osebam brez simptomov, tisti s simptomi pa naj se obrnejo na osebnega zdravnika.